Junior Rangers
Natuur in de Buurt
maandag25sep2017

Jubileum: 10 jaar Junior Rangers

22 Junior Rangers van Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn het nieuwe seizoen gestart met werkzaamheden in de Kooi van Pen bij Wetering. Niet toevallig is het dezelfde locatie waar tien jaar geleden de allereerste Junior Rangers van Nederland van start zijn gegaan. Van de zes jongeren van deze eerste lichting zijn er nog steeds drie actief. Deze drie -inmiddels- jong volwassenen zetten zich regionaal, nationaal en internationaal in voor Weerribben-Wieden én voor het ‘Europarc Junior Ranger Programma’. Europarc is het ‘Samenwerkingsverband van Nationale Parken’ en andere natuurgebieden in Europa. Junior Rangers Nederland is een jongerenprogramma van IVN en heeft  inmiddels 10 actieve groepen in Nederland 

JR WW - 10 jaar Junior Rangers
Onderhoud eendenkooi
De jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar gingen na een korte rondleiding door de eendenkooi, waarbij uitgelegd werd hoe een kooiker vroeger eenden ving met behulp van zijn kooikershondje, aan de slag in deze mysterieuze wereld van plassen, rietmatten, vangpijpen, paden en bruggetjes. Onder leiding van vrijwilligers van Staatsbosbeheer -die deze eendenkooi onderhouden- hebben ze riet door gebonden, rietmatten gemaakt en eendenkorven gevlochten. Verder hebben ze bij een vangpijp een knuppelpad gemaakt, zodat de vrijwilligers voortaan met droge voeten deze vangpijp verder kunnen restaureren. Tot slot hebben de jongeren nog met vereende krachten een omgevallen boom verwijderd. De boom was met de grote storm van kort geleden over één van de vele paden van de eendenkooi gevallen. Kortom een ochtend waar met heel veel plezier erg hard is gewerkt en tussen door ook veel is geleerd over het onderhoud van een eendenkooi. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer waren dan ook erg blij met al deze hulp in de eendenkooi. 
 
Kennismaken
Drie jongeren maakten deze eerste keer van het seizoen ook kennis met de groep Junior Rangers. Aan het eind van de morgen wisten ze zeker dat ze verder willen gaan bij deze enthousiaste maar zeker ook gezellige groep jongeren. Jongeren t/m 16 jaar uit de hele gemeente Steenwijkerland en omgeving - die naar het voortgezet onderwijs gaan - kunnen zich aansluiten bij deze actieve groep die heel wat werk verzet in de natuur van hun ‘achtertuin’ het Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Lijkt het je ook leuk om kennis te maken, of wil je meer informatie stuur een berichtje naar e.l.zwanenburg@ivn.nl.

JR WW - Kooi van Pen 2