Over Hartje Winter

In de winter naar buiten? Jazeker! Ook in de winter valt er namelijk genoeg te ontdekken en zijn er verrassende dingen te doen in de natuur. Om buitenspelen in de winter te stimuleren biedt IVN Natuureducatie met Hartje Winter een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten. Ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen, speciaal voor de kinderopvang.

De landelijke campagne Hartje Winter 2022 start na de kerstvakantie op maandag 10 januari 2022 en loopt tot en met 28 januari 2022. 

Meld hier jouw locatie(s) aan

In Hartje Winter komen buitenspelen en natuureducatie samen. IVN ontwikkelde Hartje Winter samen met Kinderopvang Humankind en we hopen deze winter op een sneeuwbaleffect! Dus doe mee en meld jouw locatie vanaf november 2021 gratis aan.  

Waarom in de winter naar buiten?

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en ontdekken is superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Uit onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut blijkt echter, dat er in de winter gemiddeld minder wordt buiten gespeeld dan in de zomer. In het Nationaal Sportonderzoek 2019 is ouders gevraagd hoeveel uren per week hun kind in de zomerperiode buiten speelt, en hoeveel uren per week in de winterperiode. Kinderen spelen volgens de ouders in de zomer aanzienlijk meer buiten (gemiddeld 17 uur per week) dan in de winter (gemiddeld 8 uur per week). Bijna de helft van de kinderen speelt in de winter maximaal 5 uur per week buiten (45%). In de zomer speelt de helft van de kinderen juist meer dan 16 uur per week buiten (48%). Er zijn geen verschillen tussen jongere kinderen (4-7 jaar) en oudere kinderen (8-11 jaar) in de hoeveelheid buitenspelen. Het beschikken over een tuin beïnvloedt wel de hoeveelheid buitenspelen van kinderen: de meeste ouders geven aan over een tuin te beschikken (91%). De kinderen van ouders die niet over een tuin beschikken spelen significant minder buiten (9,9 uur per week) dan kinderen van ouders met tuin (12,3 uur per week).
Bron: Buitenspelen 2020 | Mulier Instituut

Met het landelijke buitenspeelprogramma Hartje Winter, boordevol activiteiten en spelvormen hoopt IVN kinderopvanglocaties  inspiratie én een zetje in de rug te geven ook in de Winter naar buiten te blijven gaan. Meedoen is leuk en  gratis!

Hoe doe ik mee?

Als kinderdagverblijf, BSO, gastouder, of speellocatie: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt, kan zich aansluiten bij Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen. Je kan jouw locatie(s) via onderstaande aanmeldbutton aanmelden.

Meld hier jouw locatie(s) aan

IVN plaatst een kaart op de website waarop per provincie het aantal deelnemende locaties te zien is. Hiermee laten we de landelijke impact van de campagne zien. De deelnemende locaties worden niet individueel zichtbaar op de kaart. Alle deelnemende locaties ontvangen dinsdag 7 december 2021 per e-mail een link naar de  te downloaden Hartje Winter buitenactiviteiten en andere materialen. Let op: Er worden geen fysieke pakketten verzonden.