Groen Traineeship
IVN
dinsdag25aug2020

Vierde landelijke dag Groen Traineeship was een succes!

Afgelopen zaterdag 22 augustus was de vierde landelijke dag van het Groen Traineeship. Tientallen trainees tussen de 16 en 30 jaar uit heel Nederland kwamen bij elkaar om hun Groen Traineeship feestelijk te starten óf af te sluiten. Dit keer vierden ze de landelijke dag in een voormalige boerderij uit de 19e eeuw midden in de natuur. Alle activiteiten vonden buiten in de tuinen, op de boerderij en in het landschap plaats. Ondanks de noodzakelijke 1,5 meter hadden de trainees samen veel plezier..

De Landelijke dag

Bij het Art Centre in Delft vond de landelijke dag plaats. Een perfecte omgeving die past bij het Groen Traineeship. In de natuur, de moestuin en op de aangrenzende biologische boerderij zijn veel vrijwilligers actief om deze mooie plek natuurinclusief te houden. De trainees gingen met plezier wilgen knotten, overhangende takken zagen, moestuin schoffelen en wilgentenen vlechten voor een hekwerk. Voor de meesten was het werken in de natuur een volkomen nieuwe ervaring. Ook volgden ze een rondleiding volgen over de biologische boerderij, langs Land Art in de tuinen van het Art Centre en door het nabij gelegen landschap.

Toekomst Groen Traineeship

Voorlopig was het de laatste landelijke dag van het Groen Traineeship. Maar hopelijk kan het programma voortgezet worden in 2021. Bij het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd is subsidie aangevraagd voor het vervolg, met een stevige cofinanciering van de betrokken organisaties. Wanne Roetemeijer, secretaris van het Groen Traineeship heeft goede hoop dat de aanvraag gehonoreerd gaat worden. ‘We willen in de komende twee jaar zo’n vijftig Groen Traineeshipprojecten uitvoeren, met meer dan 500 trainees. Doordat we veel meer projectpartners hebben, hebben we straks dus veel meer keus voor de trainees: van natuurbeheerwerk bij terreinbeheerders tot meer actiegericht werk bij Milieudefensie. En van duurzaam ondernemen bij the Rock Group tot natuureducatie bij IVN. Gezien de huidige grote vraag, de projecten zaten razendsnel vol, denken we dat we de komende jaren weer veel trainees aan een mooie en nuttige tijd kunnen helpen. Ze zijn echt supergemotiveerd om een bijdrage te leveren aan een groen en duurzaam Nederland. Dat is geweldig om te zien’. 

Samenwerkingsverband

Het Groen Traineeship een samenwerkingsverband tussen Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL. Het initiatief geeft invulling aan de maatschappelijke diensttijd. Met de maatschappelijke diensttijd (MDT) investeert het kabinet in de talenten en inzet van jongeren die vrijwillig iets doen voor de samenleving. Het doel van deze investering is het versterken van de samenleving en jongeren in staat te stellen om maatschappelijke impact te hebben.

Meer weten over Groen Traineeship