Groen Traineeship
Jongeren
vrijdag20nov2020

Flinke impuls om jongeren vrijwillig steentje te laten bijdragen aan natuur en milieu

Een grote groep jongeren kan zich door een toekenning van het programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) aan het Groen Traineeship de komende twee jaar inzetten voor natuur en milieu in Nederland. Terwijl de toekomst van de groene wereld tot nu toe vooral in handen ligt van 50-plussers komen jongeren nu echt aan het roer te staan van de milieu- en duurzaamheidsbeweging.

Na een succesvolle proefperiode, waarin tweehonderd jongeren onder andere een campagne opzetten om plasticgebruik te verminderen, kan het Groen Traineeship nu met maar liefst vijftig projecten op het gebied van natuur, duurzaamheid, milieu en klimaat aan de slag. Ruim zeshonderd jongeren gaan de komende tijd aan de slag; nog nooit eerder was er zo’n brede groene jongerencoalitie in Nederland.

De toekenningscommissie van ZonMW, die alle projecten op het gebied van Maatschappelijke Diensttijd beoordeelt, gaf het Groen Traineeship het predikaat ‘zeer relevant’ en ‘zeer goed’. Het Groen Traineeship is een samenwerking van tien groene organisaties waaronder IVN Natuureducatie, LandschappenNL en Natuurmonumenten. Het is een succesvolle formule om bevlogen jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 27 jaar zich vrijwillig te laten inzetten voor de groene missie.

‘Missende generatie’

Uit onderzoek blijkt dat 65 procent van de jongeren zich zorgen maakt om het klimaat. Veel van hen weten echter niet goed hoe ze hun steentje bij kunnen aan natuurbehoud en een duurzame wereld. Tegelijkertijd zijn veel groene en duurzame organisaties op zoek naar deze ‘missende generatie’. Met het Groen Traineeship wordt dit gat gedicht.

Dit groene programma voor Maatschappelijke Diensttijd biedt jongeren een unieke mogelijkheid tot zelfontplooiing, waarbij ze iets goeds doen voor de maatschappij en meewerken aan de uitvoering van een groen project. Tijdens de proeftuin van het Groen Traineeship hebben meer dan tweehonderd jongeren gewerkt aan uiteenlopende projecten zoals het planten van voedselbossen, het monitoren van jonge paling en bewustwordingscampagnes voor het klimaat.

Glans aan cv

De komende jaren kunnen zeker zeshonderd jongeren aan de slag. Met het Groen Traineeship ontdekken zij wat voor hen echt belangrijk is in het leven en ontvangen zij een certificaat, dat een extra glans geeft aan hun cv. Vanaf half december kunnen jongeren zich weer aanmelden voor de verschillende nieuwe Groene Traineeships, die eind februari 2021 van start gaan.

De Groen Traineeship partners zijn: LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie, FAWAKA, The Rock Group, NIVON, GDO, SoortenNL en IVN Natuureducatie.

Meer informatie