Groen om te doen
Insecten
zaterdag25apr2020

Doe-tip: Lieveheersbeestjes spotten

Langzaamaan zien we weer steeds meer lieveheersbeestjes, want in de lente ontwaken ze massaal uit hun winterslaap. Ga eens kijken hoeveel jij er al in de tuin of in je omgeving kunt vinden. Deze kleurrijke insecten zijn hartstikke fotogeniek, dus neem je camera of telefoon mee en deel je mooiste foto's met #groenomtedoen op Instagram.

Nuttig voor je moestuin

Wist je dat lieveheersbeestjes hartstikke nuttig zijn voor je moestuin? Vele van ons zijn met dit heerlijke weer enthousiast aan de slag gegaan met het maken van een moestuintje. Maar het is niet altijd even makkelijk om je moestuin gezond te houden. Maar daar schiet het lieveheersbeestje tot hulpt. Ze eten in hun korte leventje van ongeveer 1 jaar, vaak wel duizenden bladluizen. Daar zijn jouw plantjes erg blij mee.

Lieveheersbeestjes weetjes

Rood of geel met zwart zijn in de natuur waarschuwingskleuren. Andere dieren denken dat ze met een giftig beest te maken hebben en blijven uit de buurt. Toch is het lieveheersbeestje niet echt giftig. Zodra hij zich in het nauw gedreven voelt, scheidt hij alleen een vloeistof af die bitter smaakt. Deze vloeistof heeft ook een aparte geur. Heb jij deze vloeistof wel eens geroken? Iedereen heeft er andere associaties bij. Waar vind jij het naar ruiken?

lieveheersbeestje

lieveheersbeestje

Meer weten over lieveheersbeestjes?

Bestel het boek 'levensloop van een lieveheersbeestje'

Bestel voor €9,95

 


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.