12. Perenboomgaard

Fietstocht langs vijf producenten lokaal voedsel

Wijk bij Duurstede 1 oktober 2025
Wijk bij Duurstede in het teken van lokaal voedsel: gratis fietstocht langs vijf producenten
Eten kopen direct bij de boer gebeurt nog weinig, vooral omdat veel inwoners niet weten waar deze producten verkrijgbaar zijn. Daarom organiseert de Natuur & Milieufederatie Utrecht op zaterdag 18 oktober 2025 een gratis fietstocht van 11 kilometer langs vijf lokale voedselproducenten in Wijk bij Duurstede.
Lokaal voedsel onbekend maar niet onbelangrijk
Slechts vier procent van alle boodschappen wordt momenteel lokaal ingekocht. Dit terwijl het voordelen kan opleveren zoals een betere prijs voor de boer, duurzaamheid, versere producten en meer verbinding tussen stad en platteland.
Met het programma Lekker Lokaal wil de Natuur & Milieufederatie Utrecht (NMU) dit aandeel vergroten en lokaal voedsel dichterbij brengen. Tijdens de fietstocht maken deelnemers kennis met boeren en makers uit de regio en ervaren zij dat duurzaam en gezond eten vaak gewoon in de directe omgeving beschikbaar is.
Van groenten uit een voedselbos tot ambachtelijke kazen van de boerderij en culinaire gerechten op sterrenniveau: de diversiteit aan initiatieven in de provincie Utrecht is groot.
De fietstocht in Utrecht deze zomer, een teler vertelt over de oogst van de moestuin
Fietstocht om lokale voedselproducenten te ontdekken

Tijdens de fietstocht ontdekken bezoekers hoe dichtbij de bron van hun eten kan zijn, met volop gelegenheid om te proeven. NMU-projectleider Alexander Daniel licht toe: “Deze zomer namen 30 enthousiaste deelnemers deel aan de fietstocht in Utrecht. Nu willen we in Wijk bij Duurstede laten zien hoeveel verrassende producten en verhalen er om de hoek te vinden zijn.”

Dit zijn de stops in Wijk bij Duurstede
De fietsroute voert langs vijf producenten en initiatieven:

  • Restaurant Lutum – Bekroond restaurant waar chef-koks werken met uitsluitend ingrediënten uit de directe omgeving en hun eigen moestuin.
  • Belle van Dijk – Fruitteler die traditionele perenteelt combineert met innovatieve agroforestry.
  • Telers van de Put – Kleinschalige regeneratieve boerderij met koeien, kippen, varkens, een kleurrijke moestuin en struiken vol rozenbottels.
  • Boerderij Buitenlust (Daphne Roest) – Boerderij met 25 koeien, waar de melk wordt verwerkt tot ambachtelijke kazen die ter plekke verkrijgbaar zijn.
  • Het Wijkse Voedselbos – Een perceel van 1,5 hectare langs de Kromme Rijn, vol eetbare planten en kruiden uit historische tijden. Hier wordt de tocht afgesloten met een borrel.
Praktische informatie
  • Datum: zaterdag 18 oktober 2025
  • Start: 12:30 uur bij Restaurant Lutum, Markt 15, Wijk bij Duurstede
  • Eindtijd: 17:00 uur
  • Afstand: 11 km met 5 stops (geschikt voor alle deelnemers, geen bijzondere conditie vereist)
  • Meenemen: fiets, (regen)kleding, waterfles en eventueel een tas voor inkopen
  • Kosten: deelname is gratis, aanmelden vooraf is verplicht

Deel deze pagina