2. Graanakker met akkeronkruiden
Akkers zijn stukken land die worden bewerkt en ingezaaid of beplant met een cultuurgewas dat meestal jaarlijks wordt geoogst. In de kruidlaag komen verschillende kenmerkende “onkruiden” voor die men in de huidige akkerbouw vrijwel niet meer aantreft. De Heemtuin heeft een graanakker aangelegd met als doel de specifieke onkruidflora te behouden. De granen zaaien we er voornamelijk bij uit, omdat de diverse onkruiden dan minder gauw plat slaan, de tere, ranke stengels vinden steun aan de stevige graanhalmen. Bovendien voorkom je een sterke grassenontwikkeling.
De akker wordt in het najaar, oktober meestal, in opdracht van de gemeente door een bedrijf bewerkt. Nadat er is gemaaid, het maaisel z’n zaad en graankorrels heeft kunnen laten vallen, wordt er geploegd en geëgd. Begin november hebben de vrijwilligers de zaden en granen aangeschaft en gaan we zaaien. Eigenlijk zouden de akkeronkruiden zichzelf steeds meer moeten uitzaaien en doe je hooguit wat extra’s tussen de granen, maar wij hebben die ervaring nog niet en gaan ieder jaar nog voor maximale bloei.
Het mengsel dat wij afnemen van De Cruijdthoeck:
We zaaien voor de winter samen met wintertarwe, -gerst, haver en eenkoorn:
Consolida regalis – Wilde ridderspoor
Glebionis segetum – Gele ganzenbloem
Matricaria chamomilla – Echte kamille
Misopates orontium – Akkerleeuwenbek
Papaver dubium – Bleke klaproos
Papaver rhoeas – Grote klaproos
Silene gallica – Franse silene
Silene noctiflora – Nachtkoekoeksbloem
Tripleurospermum maritimum – Reukeloze kamille
En dan doet de natuur de rest, kan het wel eens mee-, maar ook wel eens tegenvallen doordat er net op het verkeerde moment na warme periode, opeens toch weer vorst komt. “Da’s de natuur”, zeggen we dan tegen elkaar.
Links naar natuurgebieden met “Graan-/onkruidakkers”:
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/corversbos
http://www.doorniknatuurakkers.nl/natuurakkers/
In de pers:
https://www.trouw.nl/home/waar-zijn-de-korenbloemen-gebleven-~a9825097/
Wandeling door zo’n landschap: