Werkgroep Opgeruimd Wijk

Opruimdag op zaterdag 22 december

OpschoondagOp die zaterdagochtend liepen er door Wijk bij Duurstede weer veel gele hesjes met het logo van Wijk Schoongewoon op de rug. Na de koffie met banketstaaf gingen zo'n 20 opruimers aan de slag om enkele plekken in Wijk bij Duurstede aan te pakken waarvoor zich nog geen 'Opgeruimde Wijkenaren' hebben aanmeld. Zo gaat Wijk bij Duurstede schoon en opgeruimd de kerstdagen tegemoet.  In de Peperstraat mochten drie harde werkers even rusten en kregen ze een kopje thee aangeboden.

In de verenigingsruimte op het Walplantsoen werd de ochtend om half één afgesloten met een kop soep.

Opschoondag

De opgeruimde Wijkenaren.

De werkgroep Opgeruimd Wijk houdt zich bezig met het voorkomen en opruimen van zwerfvuil in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ongeveer 40 zogenaamde ‘Opgeruimde Wijkenaren’ hebben een eigen stukje Wijk bij Duurstede ‘geadopteerd’ om vrij te houden van zwerfvuil. Samen dragen we daarmee bij aan een schone leefomgeving. Dat doen we met de slogan ‘Wijk Schoon Gewoon’.Logo Wijk Schoongewoon

Een schone leefomgeving nodigt uit om schoon te houden, zo is wetenschappelijk aangetoond. Het zwerfvuil komt natuurlijk ergens vandaan. Alleen maar opruimen is net zoiets als met dweilen met de kraan open. Zwerfvuil wordt lang niet altijd bewust veroorzaakt. Natuurlijk zijn er mensen, vooral jongeren, die het teveel moeite vinden om hun lege blikje of snoepzakje in de afvalbak te gooien. Veel zwerfvuil wordt echter ook veroorzaakt doordat huisvuil en oud papier niet goed worden aangeboden. Daarom wordt vooral gemikt op gedragsverandering door te communiceren over het voorkomen van zwerfvuil. De werkgroep werkt hierbij nauw samen met de gemeente Wijk bij Duurstede.Opschoondag

Wat doet de werkgroep zoal?
We doen mee aan de landelijke activiteiten, zoals de Landelijke Opschoondag (in maart) en de Keep it Clean Day (in september). Daarnaast organiseert de werkgroep nog enkele gezamenlijke opruimdagen door het jaar heen.

Opschoners
Een Opgeruimde Wijkenaar ontvangt voor zijn/haar inzet een grijper, een zakring en een hesje.  De vrijwilliger houdt naar eigen inzicht een stukje leefomgeving vrij van zwerfvuil.
Wil je ook je steentje bijdragen aan zwerfvuilvrij Wijk bij Duurstede, meld je dan aan via Wijkschoongewoon@gmail.com

Klik hier voor een kaart met een overzicht van welke straten door vrijwilligers vrij gehouden worden van zwerfafval.

Keep it Clean Day op vrijdag 21 september, ook in Wijk bij Duurstede

OpschoondagKeep It Clean Day is een burgerinitiatief dat ontstaan is uit een landelijke opruimdag in 2008 in Estland. Naar dit voorbeeld zijn verschillende landen hun eigen opruimdag begonnen.

Ook in 2018 ruimden op die dag vrijwilligers verschillende plekken in Wijk bij Duurstede zwerfafval op. De werkgroep Opgeruimd Wijk van de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede had heel wat deelnemers op de been gekregen voor deze actie.

Landelijke Opschoondag op 24 maart 2018   onder deze link staat een verslag van deze Wijkse voorjaarsschoonmaak.

Opruimochtend zaterdag 13 januari 2018

Met een zeer grote opkomst was het een geslaagde opruimochtend. Organisator Alfred van Kessel heette op Walplantsoen 12 rond 10 uur zo'n 20 deelnemers welkom met koffie en cake.

OpschonersOpschonersDaarna ging iedereen op pad om een stukje Wijk, waar nog niet standaard iemand opschoont, van afval te ontdoen. Hier en daar viel dat niet mee, zeker niet waar het vuurwerkafval betrof.

 

Om half één was iedereen weer binnen en werd er, voordat de soep werd geserveerd, met champagne geproost op een schoon nieuwjaar.

Opschoners