Werkgroep Opgeruimd Wijk

Klik hier voor een kaart met een overzicht van welke straten door vrijwilligers vrij gehouden worden van zwerfafval.
Logo Wijk Schoongewoon

 

 

Verslag World Cleanup Day van Opgeruimd Wijk 19-9-2020


Foto-album World Cleanup Day 2020

Zaterdag 19 september vond de World Cleanup Day plaats: in 180 landen werd door vrijwilligers zwerfvuil opgeruimd.  Ook in Wijk bij Duurstede is enthousiast hieraan meegewerkt door de werkgroep Opgeruimd Wijk en door Scouting SeaLions Zeeverkenners Wijk bij Duurstede.
opgeruimdDe werkgroep Opgeruimd Wijk startte op deze zonnige dag op de gemeentewerf. Ruim 30 enthousiaste vrijwilligers waren aanwezig, zowel vaste vrijwilligers, als nieuwe deelnemers. Ook Rens en Levi, de jongens die afgelopen zomer de troep op de strandjes bij de Lek hebben opgeruimd, namen deel aan deze actie.
Na een korte introductie door de coördinator van de werkgroep, Alfred van Kessel, dankte wethouder Marchal, die ook zelf deelnam, de deelnemers voor hun betrokkenheid en inzet. Daarna gingen de deelnemers in groepjes uiteen om gebiedjes van Wijk bij Duurstede in de bebouwde kom te ontdoen van zwerfvuil.
opgeruimdSpeciale aandacht was er voor het nieuwe programma Schone Rivieren. Zo’n 15 deelnemers gingen aan de slag langs de Lekoever. Ruud Waltman gaf eerst nog uitleg over de natuurlijke waarden van het rivierenlandschap en vertelde ook tussendoor historische weetjes over Rijn en Lek. Marijke Molmans vertelde kort iets over het onderzoek naar (de herkomst) van het afval, dat in november georganiseerd gaat worden. Vervolgens werd er enthousiast opgeruimd. Hans Dirksen heeft van deze activiteiten prachtige plaatjes geschoten met zijn drone.opgeruimd                                                                                              Deze en andere foto's: © Hans Dirksen.

De opruimactiviteiten werden rond 12.00 uur afgesloten met een gezamenlijke lunch.. Enkele deelnemers hebben zich opgegeven als vaste vrijwilliger en daarmee is de werkgroep gegroeid tot 69 deelnemers.
Een productieve en gezellige dag, met dank aan alle deelnemers!
Volgend jaar weer!

Landelijke Opschoondag op 21 maart 2020

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft de landelijke organisatie besloten dit evenement te annuleren.

Verslag van voorgaande activiteiten.

De opgeruimde Wijkenaren.

De werkgroep Opgeruimd Wijk houdt zich bezig met het voorkomen en opruimen van zwerfvuil in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ruim 50 zogenaamde ‘Opgeruimde Wijkenaren’ hebben een eigen stukje Wijk bij Duurstede ‘geadopteerd’ om vrij te houden van zwerfvuil. Samen dragen we daarmee bij aan een schone leefomgeving. Dat doen we met de slogan ‘Wijk Schoon Gewoon’.

Een schone leefomgeving nodigt uit om schoon te houden, zo is wetenschappelijk aangetoond. Het zwerfvuil komt natuurlijk ergens vandaan. Alleen maar opruimen is net zoiets als met dweilen met de kraan open. Zwerfvuil wordt lang niet altijd bewust veroorzaakt. Natuurlijk zijn er mensen, vooral jongeren, die het teveel moeite vinden om hun lege blikje of snoepzakje in de afvalbak te gooien. Veel zwerfvuil wordt echter ook veroorzaakt doordat huisvuil en oud papier niet goed worden aangeboden. Daarom wordt vooral gemikt op gedragsverandering door te communiceren over het voorkomen van zwerfvuil. De werkgroep werkt hierbij nauw samen met de gemeente Wijk bij Duurstede.

Wat doet de werkgroep zoal?
We doen mee aan de landelijke activiteiten, zoals de Landelijke Opschoondag (in maart) en de Keep it Clean Day (in september). Daarnaast organiseert de werkgroep nog enkele gezamenlijke opruimdagen door het jaar heen.

Een Opgeruimde Wijkenaar ontvangt voor zijn/haar inzet een grijper, een zakring en een hesje.  De vrijwilliger houdt naar eigen inzicht een stukje leefomgeving vrij van zwerfvuil.
Wil je ook je steentje bijdragen aan zwerfvuilvrij Wijk bij Duurstede, meld je dan aan via Wijkschoongewoon@gmail.com

 

Opschonen