Werkgroep Opgeruimd Wijk


Logo Wijk Schoongewoon

 

De deelnemers aan de Werkgroep Opgeruimd Wijk hebben een eigen stukje Cothen, Langbroek of Wijk bij Duurstede ‘geadopteerd’ om dat door het jaar heen vrij te houden van zwerfvuil. Inmiddels bestaat deze groep uit 120 deelnemers, en dat is te zien in onze omgeving. De geadopteerde gebiedjes zijn ingetekend op de kaart op Supporter van Schoon . Wil je ook deelnemen aan deze werkgroep, meld je dan aan via opgeruimdwijk@vnmw.nl.

Werkwijze Opgeruimd Wijk

 

World Cleanup Day zaterdag 17 september

Wijk bij Duurstede ligt er weer een stuk schoner bij. Zaterdag 17 september vond de World Cleanup Day plaats. Zo’n 35 leden van de werkgroep Opgeruimd Wijk staken de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen.

Het viel op dat het aandeel van plastic flesjes in het zwerfvuil inmiddels goed is teruggelopen, waarschijnlijk dankzij de invoering van statiegeld.
Wat helaas ook opviel is dat sigarettenpeuken een hardnekkig probleem vormen; we vonden er heel veel. Ze zorgen voor een vies beeld en ze brengen de nodige vervuiling met zich mee vanwege de vele giftige stoffen die ze bevatten.

Naast onze werkgroep waren ook de scouts van Scouting SeaLions en leden van de Watersportvereniging Rijn en Lek actief. Vele handen maken licht werk zeggen we dan!

Het was weer een geslaagde, nuttige én gezellige activiteit. Iedereen hartelijk dank voor de inzet!

Zie hier de beelden 220917 world cleanup day

 

De Landelijke Opschoondag op zaterdag 19 maart’22

 

opschoondag

Deze Landelijke Opschoondag werd voor de 20e keer georganiseerd door Nederland Schoon. https://www.nederlandschoon.nl/supporter-van-schoon/landelijke-opschoondag/

Natuurlijk deden wij mee! Daarmee zijn we zichtbaar in de gemeente Wijk bij Duurstede, we maken gebieden schoon en zorgen ervoor dat het afval de natuur niet verder vervuilt.

We verzamelden om half tien op de gemeentewerf en gingen na de koffie in groepjes aan de slag. Rond 12 uur waren we weer terug voor een kop soep en een broodje en sloten we deze geslaagde opruimochtend af.

opschoondagMet ook de onvermijdelijke weggegooide mondkapjes, al wordt het aantal geleidelijk wel minder.

Meer foto's: 220319 opschonen

 

Geslaagde World Cleanup Day bij werkgroep Opgeruimd Wijk

Ruim veertig deelnemers hebben zaterdag 18 september 2021 tijdens de World Cleanup Day zwerfvuil opgeruimd. Rond kwart voor tien werden zij welkom geheten door de organisatoren Marijke Molmans en Alfred van Kessel. opgeruimd wijkEen speciaal welkom was op zijn plaats voor burgemeester Iris Meerts, die zich deze morgen spontaan aanmeldde om ook de handen uit de mouwen te steken. Wethouder Wil Kosterman benadrukte nog eens hoe belangrijk het is om geen afval in het milieu achter te laten en ze dankte de deelnemers voor hun inzet.

Naast deze actie van de Werkgroep Opgeruimd Wijk hebben ook Kanovereniging Dorestad en Watersportvereniging Rijn en Lek deze ochtend afval opgeruimd. De leden van Scouting Sealions doen dat een weekje later.

opgeruimd wijkNa de koffie en de verdeling van de opruimgebiedjes gingen de deelnemers in groepjes aan de slag. De meeste deden dat binnen de bebouwde kom en een kleinere groep heeft het zwerfvuil op de oevers van de Nederrijn en Lek opgeruimd.

Hoewel dit niet precies is geteld, was de algemene indruk dat het aandeel van plastic flesjes in het zwerfvuil kleiner was dan bij voorgaande acties. Onze voorzichtige conclusie: een mooi effect van de invoering van statiegeld op deze flesjes dat op 1 juli van dit jaar is ingevoerd.

Na zo’n twee uur te hebben opgeruimd kwamen de deelnemers weer terug op de gemeentewerf. Rond half een hebben we deze opruimactie afgesloten met een lunch.

We kijken terug op een geslaagde actie. Wijk bij Duurstede ligt er weer een stuk schoner bij dankzij de gezamenlijke inzet van vele vrijwilligers.