Werkgroep Opgeruimd Wijk

Klik hier voor een kaart met een overzicht van welke straten door vrijwilligers vrij gehouden worden van zwerfafval.
Logo Wijk Schoongewoon

 

Jaarverslag VNMW 2019

 

Landelijke Opschoondag op 21 maart

Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft de landelijke organisatie besloten dit evenement te annuleren.Opschoondag

Als lokale werkgroep sluiten we aan bij dat besluit. De actie bestaat voor een groot deel uit individuele actie in de buitenlucht, maar bij start en afsluiting van het evenement zouden we wel met veel mensen bij elkaar zijn.

Vrijwilligers kunnen natuurlijk wel individueel aan de slag, maar gezamenlijke start en afsluiting is dus niet aan de orde.

Met vriendelijke groet, namens de werkgroep Opgeruimd Wijk, 

Alfred van Kessel

Werkgroep Opgeruimd Wijk
De werkgroep bestaat inmiddels uit ruim 50 vrijwilligers die het hele jaar door hun eigen woonomgeving vrij houden van zwerfvuil. Tijdens de Opschoondag gaan we vooral op de andere plekken aan de slag. Het zou mooi zijn als voor die locaties zich ook vrijwilligers aanmelden om het hele jaar door zwerfvuil op te ruimen. Welke gebieden dat zijn, is te zien op de kaart op de website.

Voor nadere informatie over de werkgroep: wijkschoongewoon@gmail.com

Verslag van voorgaande activiteiten.

De opgeruimde Wijkenaren.

De werkgroep Opgeruimd Wijk houdt zich bezig met het voorkomen en opruimen van zwerfvuil in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ruim 50 zogenaamde ‘Opgeruimde Wijkenaren’ hebben een eigen stukje Wijk bij Duurstede ‘geadopteerd’ om vrij te houden van zwerfvuil. Samen dragen we daarmee bij aan een schone leefomgeving. Dat doen we met de slogan ‘Wijk Schoon Gewoon’.

Een schone leefomgeving nodigt uit om schoon te houden, zo is wetenschappelijk aangetoond. Het zwerfvuil komt natuurlijk ergens vandaan. Alleen maar opruimen is net zoiets als met dweilen met de kraan open. Zwerfvuil wordt lang niet altijd bewust veroorzaakt. Natuurlijk zijn er mensen, vooral jongeren, die het teveel moeite vinden om hun lege blikje of snoepzakje in de afvalbak te gooien. Veel zwerfvuil wordt echter ook veroorzaakt doordat huisvuil en oud papier niet goed worden aangeboden. Daarom wordt vooral gemikt op gedragsverandering door te communiceren over het voorkomen van zwerfvuil. De werkgroep werkt hierbij nauw samen met de gemeente Wijk bij Duurstede.

Wat doet de werkgroep zoal?
We doen mee aan de landelijke activiteiten, zoals de Landelijke Opschoondag (in maart) en de Keep it Clean Day (in september). Daarnaast organiseert de werkgroep nog enkele gezamenlijke opruimdagen door het jaar heen.

Een Opgeruimde Wijkenaar ontvangt voor zijn/haar inzet een grijper, een zakring en een hesje.  De vrijwilliger houdt naar eigen inzicht een stukje leefomgeving vrij van zwerfvuil.
Wil je ook je steentje bijdragen aan zwerfvuilvrij Wijk bij Duurstede, meld je dan aan via Wijkschoongewoon@gmail.com

 

Opschonen