Werkgroep Opgeruimd Wijk

Opruim- en ontmoetingsochtend Logo Wijk Schoongewoon

 

 


Op zaterdag 21 december was er weer een opruim- en ontmoetings-ochtend.
De koffie stond om 9.30 uur klaar en vervolgens gingen de opruimers aan de slag om enkele plekken in Wijk bij Duurstede aan te pakken waarvoor zich nog geen 'Opgeruimde Wijkenaren' hebben aanmeld.
Om 12.30 sloten we af met een kop soep. OpschoondagStart en einde vonden plaats in de verenigingsruimte op Walplantsoen 12. Alfred van Kessel liet hier ook zien op welke nieuwe kaart, die binnenkort via een link op deze website beschikbaar komt, te zien is welke delen van Wijk bij Duurstede al een vaste opschoner hebben.

World Cleanup Day

Op zaterdag 21 september was het zover: World Cleanup Day.
opgeruimdAls werkgroep Opgeruimd Wijk ondersteunen we dit initiatief van harte. Daarom organiseren we op deze dag een opruimochtend en nodigen we je uit de handen uit de mouwen te steken om zwerfvuil op te ruimen. De leden van de werkgroep doen dat door het hele jaar heen al in hun eigen buurt. Op enkele opruimdagen steken we gezamenlijk de handen uit de mouwen om de overgebleven restjes op te ruimen. Daarbij pakken we eerst die locaties aan waarvoor zich nog geen 'vaste' vrijwilliger heeft aangemeld. Wil je ook een eigen stukje Wijk bij Duurstede vrij houden van zwerfvuil, dan kon je je deze ochtend daarover laten informeren en daarvoor aanmelden.

Vandaag hebben 12 vrijwilligers van de Werkgroep Opgeruimd Wijk de handen uit de mouwen gestoken tijdens de World Cleanup Day. We startten en eindigden in de ruimte van de Vereniging Natuur en Milieu, aan het Walplantsoen. In korte tijd hebben we Wijk bij Duurstede weer een stukje schoner weten te krijgen.Opschoondag
Doordat deze week voor een groot deel de bermen zijn gemaaid, was al veel afval verwijderd. 

Hiernaast de 'opbrengst' van vandaag:
Bijzonderheden geven we weer door aan de gemeente. Zo viel het op dat aan het begin van het weekend enkele afvalbakken overvol waren.
Deze dag zit er weer op. Hartelijk dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt!
Alfred van Kessel

De opgeruimde Wijkenaren.

De werkgroep Opgeruimd Wijk houdt zich bezig met het voorkomen en opruimen van zwerfvuil in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ongeveer 40 zogenaamde ‘Opgeruimde Wijkenaren’ hebben een eigen stukje Wijk bij Duurstede ‘geadopteerd’ om vrij te houden van zwerfvuil. Samen dragen we daarmee bij aan een schone leefomgeving. Dat doen we met de slogan ‘Wijk Schoon Gewoon’.

Een schone leefomgeving nodigt uit om schoon te houden, zo is wetenschappelijk aangetoond. Het zwerfvuil komt natuurlijk ergens vandaan. Alleen maar opruimen is net zoiets als met dweilen met de kraan open. Zwerfvuil wordt lang niet altijd bewust veroorzaakt. Natuurlijk zijn er mensen, vooral jongeren, die het teveel moeite vinden om hun lege blikje of snoepzakje in de afvalbak te gooien. Veel zwerfvuil wordt echter ook veroorzaakt doordat huisvuil en oud papier niet goed worden aangeboden. Daarom wordt vooral gemikt op gedragsverandering door te communiceren over het voorkomen van zwerfvuil. De werkgroep werkt hierbij nauw samen met de gemeente Wijk bij Duurstede.

Wat doet de werkgroep zoal?
We doen mee aan de landelijke activiteiten, zoals de Landelijke Opschoondag (in maart) en de Keep it Clean Day (in september). Daarnaast organiseert de werkgroep nog enkele gezamenlijke opruimdagen door het jaar heen.

Een Opgeruimde Wijkenaar ontvangt voor zijn/haar inzet een grijper, een zakring en een hesje.  De vrijwilliger houdt naar eigen inzicht een stukje leefomgeving vrij van zwerfvuil.
Wil je ook je steentje bijdragen aan zwerfvuilvrij Wijk bij Duurstede, meld je dan aan via Wijkschoongewoon@gmail.com

Klik hier voor een kaart met een overzicht van welke straten door vrijwilligers vrij gehouden worden van zwerfafval.

Wijkse voorjaarschoonmaak tijdens de landelijke Opschoondag op 23 maartLogo Wijk Schoongewoon

Zaterdag 23 maart was het Landelijke Opschoondag. Ook in Wijk bij Duurstede ruimden vrijwilligers die dag op verschillende plekken zwerfafval op. De werkgroep Opgeruimd Wijk van IVN  Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede had een kleine 40 deelnemers op de been te gekregen voor de voorjaarsschoonmaak van deze prachtige gemeente!

Opgeruimde WijkenarenOpschoondag
De werkgroep bestaat inmiddels uit ruim 45 vrijwilligers, de ‘Opgeruimde Wijkenaren’, die het hele jaar door hun eigen woonomgeving vrij houden van zwerfvuil. Tijdens de Opschoondag gaan ze vooral op andere plekken aan de slag.
Deelnemers startten na een kopje koffie om 10.00 uur met het opruimen op verschillende locaties. De werkgroep zorgde voor grijpstokken, zakken, ringen, hesjes en afvoer van het afval. Rond half 12 kwamen ze terug met volle afvalzakken of met een notitie waar het verzamelde afval opgehaald moest worden.OpschoondagOm 12:30 uur sloten we gezamenlijk af met een lunch.

Voor meer foto's:   190323 opschoondag

Wilt u ook het jaar door een eigen stukje Wijk bij Duurstede vrij houden van zwerfvuil, dan kunt u zich op deze dag hiervoor aanmelden. Heeft u vragen of wilt u zich nu al hiervoor aanmelden, stuur dan een mail naar Wijkschoongewoon@gmail.com

Jaarverslag Opgeruimd Wijk 2018

Opruimdag op zaterdag 22 december

OpschoondagOp die zaterdagochtend liepen er door Wijk bij Duurstede weer veel gele hesjes met het logo van Wijk Schoongewoon op de rug. Na de koffie met banketstaaf gingen zo'n 20 opruimers aan de slag om enkele plekken in Wijk bij Duurstede aan te pakken waarvoor zich nog geen 'Opgeruimde Wijkenaren' hebben aanmeld. Zo gaat Wijk bij Duurstede schoon en opgeruimd de kerstdagen tegemoet.  In de Peperstraat mochten drie harde werkers even rusten en kregen ze een kopje thee aangeboden.

In de verenigingsruimte op het Walplantsoen werd de ochtend om half één afgesloten met een kop soep.

Opschoondag

Keep it Clean Day op vrijdag 21 september, ook in Wijk bij Duurstede

Keep It Clean Day is een burgerinitiatief dat ontstaan is uit een landelijke opruimdag in 2008 in Estland. Naar dit voorbeeld zijn verschillende landen hun eigen opruimdag begonnen.

Ook in 2018 ruimden op die dag vrijwilligers verschillende plekken in Wijk bij Duurstede zwerfafval op. De werkgroep Opgeruimd Wijk van de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede had heel wat deelnemers op de been gekregen voor deze actie.

Landelijke opschoondag 24 maart 2018

Deelnemers verzamelden vanaf 9.45 uur bij de Gemeentewerf waar de koffie al klaar stond.OpschonenNa een inleidend praatje door organisator Alfred van Kessel en wethouder Wil Kosterman gingen de deelnemers kort na 10 uur op pad voor het opruimen op verschillende locaties.
De werkgroep zorgde in samenwerking met de gemeente voor de koffie en de lunch en ook voor de materialen en de afvoer van het afval.
Het was een vrolijk gezicht, overal in de stad mensen met gele hesjes die zwerfafval aan het verzamelen waren.Opschoondag
Rond half één stonden de organisatoren de deelnemers op te wachten, nadat ze gezorgd hadden dat alles voor de lunch klaar stond. Voor meer foto's:

180324 Landelijke opschoondag

Opruimochtend zaterdag 13 januari 2018

Met een zeer grote opkomst was het een geslaagde opruimochtend. Organisator Alfred van Kessel heette op Walplantsoen 12 rond 10 uur zo'n 20 deelnemers welkom met koffie en cake.

OpschonersDaarna ging iedereen op pad om een stukje Wijk, waar nog niet standaard iemand opschoont, van afval te ontdoen. Hier en daar viel dat niet mee, zeker niet waar het vuurwerkafval betrof.

 

Om half één was iedereen weer binnen en werd er, voordat de soep werd geserveerd, met champagne geproost op een schoon nieuwjaar.

Opschoners