Werkgroep Opgeruimd Wijk

Opruimdag op zaterdag 22 december

Nog enkele weken en dan is 2018 alweer geschiedenis. De Keep it Clean day van vrijdag 21 september was de laatste gezamenlijke activiteit. Hoog tijd dat we elkaar weer spreken en ontmoeten. En wat mij betreft steken we dan ook weer de handen uit de mouwen.
Graag nodig ik iedereen dan ook uit voor de opruim- en ontmoetingsochtend van zaterdag 22 december; van 9.30 - 12.30 uur.
De koffie staat klaar om 9.30 uur en vervolgens gaan we dan aan de slag om enkele plekken in Wijk bij Duurstede aan te pakken waarvoor zich nog geen 'Opgeruimde Wijkenaren' hebben aanmeld.
Dan gaat Wijk bij Duurstede schoon en opgeruimd de kerstdagen tegemoet.
Om 12.30 sluiten we af met een kop soep. Ik zal zorgen dat er in ieder geval lekkere erwtensoep is.  Start en einde vinden weer plaats in de verenigingsruimte op Walplantsoen 12.
Alfred van Kessel

Keep it Clean Day op vrijdag 21 september, ook in Wijk bij Duurstede

OpschoondagKeep It Clean Day is een burgerinitiatief dat ontstaan is uit een landelijke opruimdag in 2008 in Estland. Naar dit voorbeeld zijn verschillende landen hun eigen opruimdag begonnen.

Ook in Wijk bij Duurstede ruimden vrijwilligers die dag op verschillende plekken zwerfafval op. De werkgroep Opgeruimd Wijk van de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede had heel wat deelnemers op de been gekregen voor deze actie.

Opgeruimde Wijkenaren

De werkgroep bestaat inmiddels uit ruim 40 vrijwilligers, de ‘Opgeruimde Wijkenaren’, die het hele jaar door hun eigen woonomgeving vrij houden van zwerfvuil. Op deze Opschoondag gingen ze vooral aan de slag op de plekken waarvoor zich nog geen vrijwilliger heeft gemeld.

De werkgroep zorgde voor grijpstokken, zakken, ringen, hesjes en afvoer van het afval. En het eind van de ochtend voor de afsluiting met een gezamenlijke lunch. OpschoondagWilt u ook het jaar door een eigen stukje Wijk bij Duurstede vrij houden van zwerfvuil, dan kunt u zich op deze dag hiervoor aanmelden. Heeft u vragen of wilt u zich nu al hiervoor aanmelden, stuur dan een mail naar Wijkschoongewoon@gmail.com

#verslag opruimochtend 13 januari

Landelijke Opschoondag op 24 maart 2018   onder deze link staat een verslag van deze Wijkse voorjaarsschoonmaak.

De werkgroep Opgeruimd Wijk houdt zich bezig met het voorkomen en opruimen van zwerfvuil in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ongeveer 30 zogenaamde ‘Opgeruimde Wijkenaren’ hebben een eigen stukje Wijk bij Duurstede ‘geadopteerd’ om vrij te houden van zwerfvuil. Samen dragen we daarmee bij aan een schone leefomgeving. Dat doen we met de slogan ‘Wijk Schoon Gewoon’.Logo Wijk Schoongewoon

Een schone leefomgeving nodigt uit om schoon te houden, zo is wetenschappelijk aangetoond. Het zwerfvuil komt natuurlijk ergens vandaan. Alleen maar opruimen is net zoiets als met dweilen met de kraan open. Zwerfvuil wordt lang niet altijd bewust veroorzaakt. Natuurlijk zijn er mensen, vooral jongeren, die het teveel moeite vinden om hun lege blikje of snoepzakje in de afvalbak te gooien. Veel zwerfvuil wordt echter ook veroorzaakt doordat huisvuil en oud papier niet goed worden aangeboden. Daarom wordt vooral gemikt op gedragsverandering door te communiceren over het voorkomen van zwerfvuil. De werkgroep werkt hierbij nauw samen met de gemeente Wijk bij Duurstede.

Wat doet de werkgroep zoal?
We doen mee aan de landelijke activiteiten, zoals de Landelijke Opschoondag (in maart) en de Keep it Clean Day (in september). Daarnaast organiseert de werkgroep nog enkele gezamenlijke opruimdagen door het jaar heen.

Opschoners
Een Opgeruimde Wijkenaar ontvangt voor zijn/haar inzet een grijper, een zakring en een hesje.  De vrijwilliger houdt naar eigen inzicht een stukje leefomgeving vrij van zwerfvuil.
Wil je ook je steentje bijdragen aan zwerfvuilvrij Wijk bij Duurstede, meld je dan aan via Wijkschoongewoon@gmail.com

Klik hier voor een kaart met een overzicht van welke straten door vrijwilligers vrij gehouden worden van zwerfafval.

Agenda 2018
13 januari           Opruimochtend met Opgeruimde Wijkenaren
24 maart             Landelijke Opschoondag
21 september    Keep it Clean Day

Opruimochtend zaterdag 13 januari

Met een zeer grote opkomst was het een geslaagde opruimochtend. Organisator Alfred van Kessel heette op Walplantsoen 12 rond 10 uur zo'n 20 deelnemers welkom met koffie en cake.

OpschonersDaarna gingOpschoners iedereen op pad om een stukje Wijk, waar nog niet standaard iemand opschoont, van afval te ontdoen. Hier en daar viel dat niet mee, zeker niet waar het vuurwerkafval betrof.

 

Om half één was iedereen weer binnen en werd er, voordat de soep werd geserveerd, met champagne geproost op een schoon nieuwjaar.

Opschoners