Activiteiten voor IVN leden

De KNNV Natuurvereniging Walcheren heeft voor de komende maanden drie excursies op haar programma staan.

Datum Locatie Thema
14-05  Waterdunen Fietstocht in het kader van Nationale Vogelweek
18-06 Schotsman Insecten- en bloemen excursie
24-08 Buttinge Nachtvlinderavond

Leden van IVN Walcheren en de Vogelwerkgroep Walcheren zijn op deze excursies van harte welkom. 

 

Vogelfietstocht naar Waterdunen op zaterdag 14 mei 2022

In het kader van de Nationale Vogelweek 2022 (6 t/m 15 mei) maken we op zaterdag 14 mei een fietstocht naar Waterdunen en omgeving. We worden daar rondgeleid door Eric Marteijn en Peter Meininger, de trekkers van het recent verschenen tweedelige boekwerk Avifauna Zeelandica. Waterdunen is een groot nieuw natuurgebied in West-Zeeuws-Vlaanderen, waar in 2021 duizenden grote sterns en ook veel zwartkopmeeuwen hebben gebroed. Het is nu nog niet bekend of dat dit jaar weer zo zal zijn, maar in het voorjaar valt er in West-Zeeuws-Vlaanderen altijd veel te beleven. 

Technische gegevens:

Vertrek met de boot vanuit Vlissingen op 9.48 uur (vertrek vanuit Breskens 10.15 uur). We gaan in principe terug met de boot van 15.48 uur vanuit Breskens (16.15 uur in Vlissingen).

Deelnemers moeten zelf een lunchpakket en iets te drinken meenemen. De organisatie zorgt dan voor een beschutte plek waar we onze lunch kunnen nuttigen.

Om praktische redenen moeten we het aantal deelnemers beperken tot maximaal 25. We vragen u daarom om zich op te geven. Dat kan door de volgende link te kopiëren en in de browserregel van uw computer te plakken: https://bit.ly/3uTwFx3  of met een mailtje aan secretaris@walcheren.knnv.nl. Als er echt slecht weer wordt voorzien gaat de excursie niet door. Degenen die zich hebben opgegeven ontvangen dan de avond voor de excursie bericht.

 

Insecten- en bloemenexcursie op de Schotsman (18 juni 2022)

Op zaterdagmiddag 18 juni 2022 organiseren we een insecten- en bloemenexcursie op de Schotsman. Joop Scheijbeler vertelt over de vlinders, libellen en andere insecten die daar rondvliegen en Anton van Haperen over de planten en mossen. De Schotsman is een van de meest bloemrijke graslandgebieden van Zeeland en bij zonnig zomerweer valt daar veel te genieten.

Technische gegevens:

Vertrek om 13.00 uur vanaf de (voormalige) noordelijke parkeerplaats aan de Schotsmanweg (Kamperland). Er kan daar op de parkeerplaats en in de berm van de weg worden geparkeerd. De excursie wordt om circa 16.30 uur afgesloten.

 

Nachtvlinderavond in Buttinge (24 augustus 2022)

In het kader van de Nationale Nachtvlindernacht van de Vlinderstichting organiseren we samen met de Vlinder- en Libellenwerkgroep Zeeland op woensdagavond 24 augustus 2022 een nachtvlinderavond in Buttinge. We zijn dan te gast bij Wim Uilenbroek van de Middellandse Zeetuin in Buttinge (https://middellandsezeetuin.nl/). Deze tuin is op zich al een bezoek waard, maar in combinatie met een hopelijk mooie nazomeravond en veel nachtvlinders is dit echt een buitenkansje.

Technische gegevens:

De vlinderavond begint om 22.00 uur en de echte diehards zullen doorgaan tot in de kleine uurtjes van de volgende dag. Het staat u echter vrij om eerder te vertrekken. Ook tijdens de eerste uren zullen al veel mooie vlinders op het verlichte laken verschijnen. De meer spectaculaire soorten worden vooral later op de avond verwacht.

De entree voor de Middellandse Zeetuin bevindt zich vooraan rechts in de Stenen Kruisweg te Buttinge. In de berm van deze weg is ook voldoende parkeergelegenheid.

 

Indien u vrage heeft over bovenstaande gelieve contact op te nemen met secretaris@walcheren.knnv.nl.