Heemtuin

De heemtuin

De afdeling Stadskanaal is al sinds haar oprichting in het bezit van een eigen kruidentuin en heemtuin. Dat betekent dat er naast de kruiden en cultuurgewassen een groot gebied is waar wij de natuurlijke flora zoveel mogelijk tot ontwikkeling laten komen.

Omgeven door een bossingel vindt u onder andere: Een (cirkelvormige kruidentuin) kruidenwiel met meer dan 100 geëtiketteerde keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden, een vlindertuin, een stenen wal met rotsplanten, educatieve percelen met (oude) traditionele landbouwgewassen. In het midden bevindt zich een natuurlijke vijver met rondom verschraalde oevers waarop zich ieder jaar een botanisch interessante begroeiing ontwikkelt. Rondom de tuin bevinden zich nog een verzameling oude fruitrassen en een laan met de meest voorkomende laanbomen. Vooral de begroeiing rond de vijver heeft zowel ons als menige bezoeker verrast: Al gauw verschenen daar allerlei niet algemeen voorkomende planten. Wij treffen aan o.a. paddenstoelen, met als topper het blauwgroen trechtertje. Verder veel mossoorten, parnassia , wolfsklauw, zonnedauw, moeraskartelblad, gaspeldoorn, gagel, moeraswederik en heel veel orchideeën. Wij zien hier ieder jaar weer nieuwe ontwikkelingen.

 

Door de inzet van een vaste groep vrijwilligers, de tuingroep genaamd, die elke week gedurende een groot deel van het jaar een aantal uren besteedt aan het onderhoud, wordt deze tuin in stand gehouden. Dank zij hun werk is de tuin een zeer afwisselend paradijsje geworden met een overvloed aan plantensoorten en heeft zo een mooie recreatieve en educatieve functie gekregen.

De tuin ligt achter in het volkstuincomplex aan de Dwarsweg 2, 9502 WD te Stadskanaal. De tuin is in principe het gehele jaar open als het hek van het volkstuincomplex open is. Voor verdere informatie of een rondleiding kunt u terecht bij Hans Bellers, tel 0599-332531 of Henk Russchen, tel. 0599-614357