Fischer's Weid

Eind jaren zestig kocht Han Fischer (1917-2006) bij de Koog een huis met paardenwei van de familie Winkler Prins. Ook kon hij een aangrenzend stukje bos kopen.
Het gebied waar het land onderdeel van is, was oorspronkelijk mientgrond : arme grond aan de binnenduinrand die gemeenschappelijk beweid werd.
Han Fischer was oorspronkelijk vooral vogelliefhebber, maar raakte steeds meer geïnteresseerd in het inrichten van zijn terrein.

Hij vroeg hulp en advies aan Sipkes, een avontuurlijke plantenkweker die het principe aanhing : als ergens iets wil groeien, hoort het er.
Hein Koningen heeft Fischer geholpen bij de ontwikkeling van zijn tuin tot een heemtuin en voorzag hem van mooie wilde planten uit de heemplantenkwekerij van de plantsoenendienst van de gemeente Amstelveen. Zo kwamen er het moerasje, dat nu droog is door gebrek aan bevloeiing, en het heideveldje : op kale grond werd struikheide in het zaad gelegd en uit kiemplantjes ontstond zodoende een heideveldje.

Fischer was trots op het Bosgierstgras (Millium effusum) en de Eenbes (Paris quadrifolia). Die laatste soort kunnen we niet meer terugvinden.
Wel zien we in het bos een buitengewoon mooie rijke ondergroei van Grootbloemmuur (Stellarea holostea), Dalkruid (Maianthemum bifolium), Lelietje-der-dalen (Convallaria majalis), Maagdenpalm (Vinca minor), Salomonszegel (Polygonatum multiflorum) en vele andere bijzondere soorten die we nergens elders op Texel zo mooi in het bos kunnen zien. Op de weiden groeien o.a. wilde trompetnarcissen (Narcissus pseudonarcissus) en knoopkruid (Succisa pratensis) en hier en daar nog een orchidee (Dactylorchis majalis).

Na zijn overlijden is het land (weide en bos) aan Landschap Noord Holland geschonken, een organisatie waarvan hij medeoprichter en voorzitter was geweest.

Ieder jaar komen mensen van Landschap Noord Holland naar Texel, om o.l.v. Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland, en met hulp van vrijwilligers, groot onderhoud te plegen aan het terrein.

Contactpersoon voor de werkgroep Fischers Weid zijn Annemieke van Atteveldt ava@2at.nl en Henk van Atteveldt: henk@2at.nl