Oirschot
Natuur in de Buurt
vrijdag19feb2021

Het 3000-soorten project

Ofwel meting van de biodiversiteit in Oirschot in jubileumjaar 2021.

https://waarneming.nl/bioblitz/Oirschot%20%20%202021/

Accepteer cookies
Veel soorten zoeken binnen de gemeentegrenzen van Oirschot kan een mooie uitdaging zijn.

Je leert in de buitenlucht heel erg veel van de natuur, rechtstreeks in de praktijk Mossen-LA-Oirschoten je bent per definitie in beweging liefst met een anderen.

De lente is begonnen en snel zullen er veel meer soorten kunnen worden waargenomen.

Zo gauw de coronamaatregelen het toestaan proberen we een paar buitenactiviteiten te organiseren om in een bepaald natuurgebied zoveel mogelijk soorten waar te nemen enWilgenlangsprietmot-HvS-Oirschot eventueel via de telefoon direct in te voeren op waarneming.nl.

Overigens wordt er via facebook en website (zie filmpje bovenaan) uitleg gegeven over het aanmaken van een account en het invoeren van waarnemingen. Van harte aanbevolen!Goudhaan-IC-Oirschot

(Foto Goudhaan: Ineke Conijn)

Het mooie weer van eind maart stimuleerde veel mensen om naar buiten te gaan. Groot hoefblad, klein hoefblad, gewoon speenkruid en bosanemoon bloeien prachtig. De citroenvlinder was veelvuldig te zien en het insectenleven komt ook op gang. Kortom de lente is begonnen.

Maar liefst 185 verschillende waarnemers voor Oirschot en het aantal waarnemingen vliegt omhoog. In maart kwamen we van 670 naar 896 waargenomen soorten. Bij de soortgroep planten staan we ondertussen  op 200; vissen, libellen en sprinkhanen leveren ieder slechts 1 waarneming op.

Ree-LA-OirschotOp waarneming.nl kun je erg mooi de waarnemingen volgen vanaf 2010 en alle waarnemingen kun je blijvend herleiden naar datum, plaats en waarnemer. Vanaf 2010 tot nu zijn er ruim 4000 soorten waargenomen binnen de gemeentegrenzen van Oirschot. Wij willen dit jubileumjaar 2021 3000 soorten waarnemen. Voor de rekenaars is dat 75 % van alle waarnemingen en op die manier kunnen we een rekenmodelletje opstellen hoeveel soorten we minimaal willen waarnemen per soortgroep.

Een lijstje van alle 20 soortgroepen met tot 1 april waargenomen soorten en het totale streefaantal voor 2021:

SOORT 1 APRIL STREVEN
Vogels 112 165
Zoogdieren 17 30
Reptielen en amfebieen 8 9
Dagvlinders 10 31
Nachtvlinders 36 594
Libellen 1 38
Vissen 1 18
Sprinkhanen 1 18
Vliegen 16 216
Bijen en Wespen 25 174
Kevers 54 433
Wantsen 26 98
Overige insecten 7 55
Geleedpotigen 68 97
Weekdieren 18 25
Overige 3 9
Planten 200 525
Algen, wieren en eencelligen 2 35
Mossen 147 165
Paddenstoelen 111 265
Totaal 863 3000

Waterranonkel-LA-OirschotIn de tabel staat onder totaal 863 soorten en in de tekst heb ik het over 896 soorten die er de eerste 3 maanden zijn waargenomen. Dit verschil komt door verzamelsoorten, variëteiten, ondersoorten, kruisingen tussen soorten etc.

Moerassprinkhaan-LAVerder heb ik het aantal bij algen, wieren en eencelligen maar afgerond op 35, ook om aan precies 3000 te komen. De algen zijn alleen via microscopisch onderzoek te bestuderen en te determineren. In het verleden hebben twee deskundigen vele soorten, maar liefst 219, uit Oirschot op naam gebracht sinds 2010. Die deskundigheid hebben wij nu niet in huis en ik heb grote twijfels of we het aantal van 35 soorten gaan halen bij deze soortgroep.Vuurwants-LA-Oirschot

Voor de goede lezers: nog erg veel werk te doen. Komende maand bereiken we gemakkelijk de 1000 soorten, een heel mooi aantal voor Oirschot, zo vroeg in het jaar. Eind van de zomer zouden we 2000 soorten moeten kunnen halen. Ik ben benieuwd hoe ver we de 3000 soorten kunnen benaderen in 2021 en wat het effect is op het aantal waargenomen soorten sinds 2010.

We zoeken trouwens nog specialisten die actief mee gaan speuren naar bijzondere soorten: kevers, spinnen, wantsen of mogelijk nog moeilijkere soorten als algen en wieren.

Diversiteitsproject 3000 soorten bereikt eerste mijlpaal

Op 10 april doorbraken we de grens van 1000 soorten

Ook opmerkelijk: van de 352 gemeenten in Nederland stonden we op dat moment op de 10de plaats wat betreft aantal waargenomen soorten in 2021.

Eind april:

Gehakkelde aurelia-LA-OirschotVerlangen jullie ook zo naar warme lentedagen, een mooie zomer waarbij je tot laat in de avond buiten kunt zitten en vooral ook corona voorbij!

Een week geleden kreeg ik de eerste enting tegen corona, het tempo van vaccineren ligt nu gelukkig hoog. En het weer: dat komt vast ook goed.

Het waarnemen van insecten is erg weersgevoelig, het moet warm genoeg zijn om ze veelvuldig te kunnen waarnemen. En als het weer mag volgens de coronaregels met een groep op stap: dan zie je veel meer. In verhouding zijn er zoveel insecten en andere kleine beestjes zodat deze soortgroepen bij het 3000-soortenproject veel gewicht in de schaal leggen. Van zoogdieren, reptielen en amfibieën, vissen, dagvlinders en vogels kunnen we in Oirschot maar een zeer beperkt aantal waarnemen. Van vliegen, bijen, wespen, kevers en nachtvlinders zijn er in verhouding erg veel soorten.

Afgelopen maand was het niet al te warm en niet gunstig voor het waarnemen van insecten. In mei barst de natuur helemaal los, hopelijk met mooi weer zodat we op pad kunnen met fototoestel of telefoon om de biodiversiteit van Oirschot verder vast te leggen.

Op 10 april bereikten we 1000 soorten, op 30 april hadden we 1171 soorten. Halen we voor eind mei 1500 soorten?

Wanneer je kijkt naar de verschillende soortgroepen dan valt op dat we bij de mossen nu al meer soorten hebben dan in 2020.segrijnslak Dat geldt ook voor de overige geleedpotigen waaronder o.a. de spinnen en nogal wat soorten pissebedden vallen en ook van de slakken zagen we al meer soorten dan in geheel 2020.

In Oirschot werden al 91 soorten kevers waargenomen. Toch moeten bij die groep nog heel veel waarnemingen volgen. Het streefgetal ligt maar liefst op 433 soorten! Nog veel op foto te zetten dus. Nachtvlinders zijn er al helemaal weinig waargenomen met name door het koude weer in april. Hopelijk brengt mei daar verandering in.

Op naar de 1500 soorten.

Eind mei:Bruine daguil-LA-Oirschot

In mei is de natuur bijzonder mooi; in een  fris groene omgeving  komt planten- en dierenwereld echt op gang. Uit de waarnemingen blijkt dat ook. Er werden 487 nieuwesoorten gemeld en daarmee komen we op 1658 verschillende soorten.

(Foto: Bruine daguil)

Vooral nacht- en microvlinders lieten een grote stijging zien: 100 soorten erbij.

Pissebed-LA-OirschotDe overig geleedpotigen met o.a. spinnen, pissebedden en duizendpoten heeft nu al 25 waarnemingen meer dan in geheel 2020. Ook bij de weekdieren, voornamelijk slakken, zijn er ook al 7 soorten meer waargenomen dan in 2020.

Slechts twee nieuwe soorten bij de paddenstoelen voor mei; pas eind augustus zullen er, bij voldoende regen, vele soorten gaan verschijnen.

Steenuil-MB-OirschotBij de vogels en de reptielen en amfibieën wordt het erg moeilijk nog nieuwe soorten te zien. Bij beide soortgroepen hebben we het streefaantal al gehaald.

(Foto steenuil: Mieke Bressers)

Ondanks het hoge aantal van 188 soorten waargenomen kevers zullen er nog erg veel andere soorten gezien worden. Streefaantal: 488. Ook bij de nacht- en microvlinders zullen nog vele nieuwe soorten gezien worden.  De 379 soorten  waargenomen planten zou richting 600 soorten kunnen gaan.

De juni maand start veel belovend met mooi zonnig weer. Alle kansen voor mooie waarnemingen in de natuur. Op naar de 2000 soorten die zeker gehaald kunnen worden in juni.

Midden augustus

Het 3000-soorten project hard op weg naar einddoel!

Nog binnen een half jaar werden er al meer soorten waargenomen in de gemeente Oirschot dan in geheel 2020; eind juni stond de teller op 2237 en nu ik dit schrijf, 8 augustus, staan we op 2725 soorten.

In de afgelopen periode werden er iedere 2 dagen 25 nieuwe soorten ingevoerd. Bij een aantal soortgroepen zullen nog maar weinig nieuwe soorten worden gezien. Bij de vogels, nu 171 soorten zullen hooguit nog een paar soorten volgen; bij de reptielen en amfibieën zijn er zelfs evenveel soorten waargenomen als in de totale periode 2010-2020`.

Bij de voorbereidingen voor dit project wilde ik een realistisch doel stellen, waarbij ik uitging van de 2194 soorten waargenomen in 2020 maar ook van de 4175 soorten die er waargenomen waren tussen 2010 en 2020. Ook het feit dat we geen kennis en vaardigheden in huis hebben voor macrofotografie en fotografie met behulp van een microscoop telde mee. Algen, wieren en eencelligen kunnen we dus niet op naam brengen. Bij vele soorten paddenstoelen moet je de sporen onder de microscoop bekijken en vergelijken om met zekerheid de soort te kunnen vaststellen.

SprinkhaanWaarneming.nl onderscheidt 20 soortgroepen en bij 8 groepen zijn er al meer soorten waargenomen dan door mij verwacht. Planten, vogels, reptielen en amfibieën, vliegen en muggen, wantsen, overige geleedpotigen (o.a. spinnen), libellen en sprinkhanen zijn groepen met opvallend veel waarnemingen.

Bij de algen, wieren en eencelligen hebben we het geluk dat een deskundige waarnemingen is gaan invoeren: afgelopen week kwamen er in die groep maar liefst 35 soorten bij.

Een tweede meevaller is het project van Kees Boele op Stille Wille. Daar wordt een gebiedje van 1000 vierkante meter minutieus onderzocht op alle soorten planten en dieren en dat resulteert in vele niewe soorten voor de gemeente Oirschot. En daarbij worden echte specialisten ingeschakeld en conserveert men de waargenomen soorten.

Bij de kevers lopen we sterk achter met de waargenomen aantallen. Onderscheid tussen de soorten is erg moeilijk en vanaf 2010 zijn er maar liefst 577 soorten waargenomen. Tot nu toe zijn er 268 soorten kevers waargenomen in Oirschot in 2021; nog 165 soorten te gaan naar het streefaantal van 433.

Bij de nachtvlinders en de paddenstoelen liggenBreedbandhuismoeder-LA-Oirschot we ook nog ver achter op de streefaantallen. Bij de nachtvlinders gaan we nog vele soorten waarnemen; een aantal soorten vliegen alleen in herfst of winter en de echte paddenstoelentijd moet nog beginnen!

Al bij al begin ik goede hoop te krijgen dat we de 3000 soorten gaan halen.

En iedereen kan nog meedoen. Ook op 5 september want dan organiseren we een soortenjacht vanaf de boerderij van Brabants Landschap aan de Lopense straat.

31 december 2021:

Hoewel er nog steeds waarnemingen uit 2021 ingevoerd kunnen worden is de eindstand globaal bekend. Door 878 personen werden 3327 soorten planten en dieren ingevoerd binnen de gemeente Oirschot in 2021. Maar liefst ruim 1100 soorten meer en ook belangrijk: 270 personen meer die waarnemingen invoerden in vergelijking met 2020.Huismus-AV-Oirschot

In de gemeentecompetitie bioblitzes, waaraan alle 351 huidige gemeentes in Nederland automatisch meedoen, eindigde de gemeente Oirschot op de 30ste plaats. In Bergen, Noord-Holland, werd met 6021 soorten het hoogste aantal waargenomen over 2021.

Verder wordt op waarneming.nl ook bijgehouden hoeveel soorten er sinds 2010 t/m 2025 zijn waargenomen per gemeente. Voor Oirschot staat de teller op dit moment op 4986, een toename van maar liefst een kleine 900 nieuwe soorten. De doelstellingen voor dit project zijn hiermee ruimschoots gehaald.

Ook in 2022 gaan we door met invoeren van waarnemingen. Hopelijk zijn alle Corona-maatregelen snel achter de rug. Toch zijn wandelen, fietsen en fotograferen in de natuur prima mogelijkheden in die situatie van januari 2022.

Het zou mooi zijn indien we het totaal aantal waargenomen soorten voor de gemeente Oirschot van 4986 zouden kunnen opkrikken naar 5250 einde 2022.  Henk van Straaten, natuurkenner pur sang van Oirschot en omgeving, heeft een geweldige digitale verzameling van paddenstoelenfoto’s. Daarbij zitten zeker een paar honderd soorten die nog nooit zijn ingevoerd op waarneming. Komend jaar hoop ik een aantal van die soorten bij de wekelijkse wandelingen van de paddenstoelenwerkgroep op foto te zetten en in te voeren.

Aardappelstengelboorder-AV-OirschotBij de soortgroepen vogels, zoogdieren, dagvlinders, libellen en amfibieën is het uiterst moeilijk om nog nieuwe soorten te vinden en dat geldt ook op het gebied van bomen en wilde planten.

Wel zijn er mogelijkheden om nieuwe insecten- en spinnensoorten te vinden; met name de insectengroep lijkt een onuitputtelijk aantal soorten te bevatten.

Mogen we hopen dat er een kleine positieve stap gemaakt gaat worden om de voortschrijdende afbraak van natuur en milieu een halt toe te roepen en de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Biodiversiteit behoort op een zo hoog mogelijk peil te blijven staan.

Adrie Vermeeren