Oirschot
Vogels
woensdag13mei2020

De zwarte ooievaar gespot door Henk

Op zondagmorgen 5 april mocht ik er alleen op uit. Zo was ik rond 9 uur ’s morgens in De Mortelen. Het pad tussen de Liempdsedijk en de Woekensesteeg is een van onze favorieten, hoewel het niet meer het ruige, bijna ondoordringbare heeft van een paar jaar geleden, toen het vaak kruip-door-sluip-door was en je de bramenstruiken van je af moest houden. Tegenwoordig is het allemaal veel opener geworden, parkachtig bijna. Veel grote populieren zijn verdwenen. Een mooi pad blijft het.

Zwarte ooievaar-HvdWToen ik die zondagmorgen voorbij de Heerenbeekloop het tweede gedeelte van het pad inliep, zag ik vanuit het weiland aan de linkerkant een grote zwarte vogel opvliegen. Hij dook op vanachter de braamstruiken en ander struikgewas die de grens vormt tussen weiland en pad. Hij leek me iets groter dan een reiger; in ieder geval was het duidelijk een andere kleur. Een ooievaar was het ook niet. Helaas verdween hij buiten mijn zicht en was spoorloos verdwenen.

Toen ik echter het pad vervolgde zag ik de grote zwarte vogel in een top van een van de populieren aan de andere kant van het weiland zitten. Het was me nog niet allemaal duidelijk; de vogel ging gedeeltelijk schuil achter de kale takken van de boom. Een eindje verder was ik er hemelsbreed dichter bij en had beter zicht op de vogel. Ik zag toen duidelijk de witte onderkant, de rode poten en de rode snavel. Intuïtief wist ik het: de zwarte ooievaar. Voor de zekerheid meteen op mijn mobiel ingetoetst in het zoekprogramma bij ‘afbeeldingen’ en inderdaad: daar stond hij ook net zo mooi als in het echt. Ik heb er van staan te genieten totdat hij om de een of andere reden wegvloog.

Er was niemand ter plekke waarmee ik deze ‘vangst’ kon delen. Toch een mooie ervaring op die zondagmorgen!

Henk van de WalZwarte ooievaar-HvdW