Op zoek naar de boomkikker

In 1980 was er de laatste waarneming van een boomkikker in de Mortelen. Nadat in de jaren 70 in en rondom de Mortelen het project Ruilverkaveling Oirschot/Best was uitgevoerd, werd het steeds droger in en rond de Mortelen. Hierdoor kwam er steeds minder en korter water in de lage weilanden te staan, waardoor het leefgebied van de boomkikker verdween!

In 2008 waren er door Brabants Landschap zoveel aankopen gedaan dat er flink aan vernattingsmaatregelen gewerkt kon worden. Toen heeft Brabants Landschap een haalbaarheidsonderzoek laten doen naar de herintroductie van de boomkikker en is gestart met de aanleg van nieuwe biotopen en verbeteringen aan bestaande. In 2010 is begonnen met uitzetten van juveniele boomkikkers. Er werden 250 stuks per jaar uitgezet en dit 4 jaren achter elkaar. Hoe het deze jonkies verging zal onze gids Gerard Traa uitgebreid vertellen.

Momenteel zitten er misschien wel 20.000 stuks en zijn ze vanuit de Mortelen uitgezworven tot de Kampina, naar Liempde door de Scheeken en tot Best en zelfs tot tegen de kom van Oirschot.

Deze excursie start op zondag 9 Juli om 10.00 uur aan de werkschuur van Brabants Landschap, Lopensestraat 3. Inschrijven is verplicht omdat er een maximum aantal deelnemers is vanwege de kwetsbaarheid van het gebied.

Laarzen zijn nodig (en de zon eigenlijk ook).

Waar
Parkeerplaats t.o. Sint Joris
St Jorisstraat 1
5688AS Oirschot
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 30
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina