Onze werkgroepen

IVNNKL is een actieve vereniging. De activiteiten zijn georganiseerd in werkgroepen.

Er is bijvoorbeeld een paddenstoelenwerkgroep, een vleermuizen­werkgroep, en een werkgroep heemtuin; deze werkgroepen organiseren regelmatig excursies. Ook zijn er werkgroepen die op vaste dagen in de maand een natuurwandeling door een bepaald gebied organiseren. Er zijn werkgroepen die activiteiten voor scholen, clubs, of buurthuizen aanbieden. De werkgroep natuurgidsencursus leidt onze eigen gidsen op.

Onze werkgroepen zijn:

 1. Natuurkoffer
  De werkgroep Natuurkoffer heeft als doelstelling de Natuurkoffer zoveel mogelijk en op verschillende plaatsen te presenteren.
  De natuurkoffer "KIJK" zit boordevol ideeën om met ouderen de natuur te beleven zonder de deur uit te gaan. Er komen o.a. prachtige foto's uit  de natuur op tafel met herkenbare beelden uit Noord-Kennemerland.  Hierdoor worden de ouderen uitgenodigd vragen te stellen en hun  verhaal te vertellen.
  Deze natuuractiviteit wordt begeleid door IVN- natuurgidsen, samen met vrijwilligers en werknemers van verpleeg- en verzorgingshuizen.
  Contact: Thea Scheepe: 06 3620 1344

 2. Redactie "Blad"
  Het kwartaalblad "Blad" is een gezamenlijke uitgave van IVN Noord-Kennemerland en de KNNV afdeling Alkmaar. Leden van beide organisaties krijgen dit blad toegestuurd.
  Contactpersoon: Ger Augustus 06 40940692

 3. De Egmonden
  groep "Wimmenummer duinen"
  Deze groep organiseert wandelingen op de 1e zondag van de maand in het duingebied ten noorden van Egmond aan Zee. Het is een heel gevarieerd gebied, met het zeedorpenlandschap (“de landjes”), een stuk open duin, een vogelkijkhut, en een stuk binnenduinrand.
  Contact: Hanneke Dam, 072-5337601
  groep "Westert en de Bleek"
  .Deze groep bestaat uit leden die zich verdiept hebben in de cultuurhistorie, het landschap en beheer, de flora en fauna van het PWN-gebied "de Westert en de Bleek" in Egmond-Binnen.
  Contact: Cocky van Engen, 072-5334948

 4. Egmonderhout
  De werkgroep verzorgt een gegidste wandeling in de Egmonderhout, draagt bij aan lessen op basisscholen, werkt samen met KNNV-werkgroep Vlindertuin Groene Voet.
  Contact: John Scheepe, egmonderhout@ivnnkl.nl / 0645744777

 5. Natuurwerkgroep Dijk en Waard
  De werkgroep verzorgt op aanvraag lezingen en organiseert regelmatig wandelingen in de parken in Heerhugowaard, Geestmerambacht en een gecombineerde vaar/wandelexcursie in Langedijk.
  Coördinator: Emerens Hoogland, e-mail: dijkenwaard@ivnnkl.nl

 6. Werkgroep Heiloo
  De werkgroep Heiloo verzorgt elke 3de zondag van de maand een wandeling op Landgoed Nijenburg (Heilooër Bos).
  Coördinator is tijdelijk Hanneke Dam: 072-5337601 email: hanneke@jpdg.nl

 7. Mussenwerk
  Werkgroep IVNNKL Mussenwerk verzorgt activiteiten voor scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen en in wijken. Het gaat om natuurbeleving  in de directe woon- en leefomgeving. Deze activiteiten worden het liefst buiten gedaan, rondom de school of in het dichtstbijzijnde park of gewoon in de wijk.
  Contact: Thea Scheepe, 06 36291344 / mussenwerk@gmail.com

 8. Heemtuin Parnassia
  De werkgroep Heemtuin Parnassia houdt zich bezig met beheer en onderhoud van de heemtuin rond het Parnassiagebouw.
  Contact: Ton Schellevis, 06 53788796

 9. Rekerhout
  Wandelingen of excursies worden het hele jaar door gehouden, op de 4e zondag van de maand, in het park De Rekerhout.
  Contact: Paul Bannink, 06 14171864

 10. De Schaapskooi
  Werkgroep Schaapskooi regelt de openstelling van de tentoonstellingsruimte van de schaapskooi. We zijn elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur voor publiek geopend.
  Contact: Frits Dijkhof, 072 5896050

 11. Scholenwerkgroep
  De Scholenwerkgroep laat kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig zijn. Het veldwerk wordt uitgevoerd door een of meerdere gidsen, afhankelijk van de groepsgrootte, de aard van de excursie en het aantal begeleiders vanuit de school.
  De gids zorgt voor opdrachten die in kleine groepjes uitgevoerd worden en voor het benodigde materiaal. Een actieve deelname van de leerkracht en begeleiders is gewenst
  Contact: Floor van Splunder, boekingscholen@ivnnkl.nl

 12. Werkgroep Strand
  De werkgroep Strand is verzorgt het korren en jutten op het strand van Bergen aan Zee, elke derde zondag van de maand, vanuit het gebouw Parnassia.
  Contact: Johan Eilering, 06-57880486.

 13. Landgoed Ter Coulster

  Onze werkgroep wil kinderen van de basisschool interesseren en enthousiast maken voor de natuur, het milieu en de cultuurwaarden van landgoed Ter Coulster te Heiloo. Daartoe hebben we lesmodules ontwikkeld voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. De lessen sluiten aan bij de lesmethoden van de school, en zijn in overleg met de school aan te passen.
  Contact: Fons Morsch:  a.s.morsch@gmail.com