Verslag excursie Nachtzwaluw Vogels

Verslag excursie Nachtzwaluw

Mierlo 16 juli 2022

Zo’n 12 mensen hadden zich gemeld op deze mooie donderdagavond op de parkeerplaats van de Strabrechtse heide. In de introductie gaf Theo vd Broek aan dat het weer mee had gezeten op deze dag. De redelijk warme dag zou er immers voor zorgen dat er voldoende insecten in de lucht zouden zitten en dat is precies waar de nachtzwaluwen op af komen. Verder vertelde Theo wat wetenswaardigheden van de nachtzwaluw zoals de typische zang van het mannetje wat eigenlijk een lang aangehouden monotoon geratel is. Wat ook typisch is voor de nachtzwaluw is dat hij altijd in de lengterichting op een tak gaat zitten waardoor ze nauwelijks zijn waar te nemen. Inmiddels was het duister ingetreden dus gingen we op pad.

Na enige tijd het pad afgelopen te hebben hoorden we het geratel van de nachtzwaluw in de verte. Omdat de A67 nogal voor behoorlijk wat achtergrondgeluid zorgt is het zaak om je goed te concentreren en je handen achter je oorschelp te houden voor een betere weergave van het gezang. We liepen verder en hoorden toen het geluid van twee nachtzwaluwen. Plotseling vloog er één over wat tot opgewonden reacties leidde.  De nachtzwaluw is aanmerkelijk groter dan een vleermuis die zich ook veelvuldig liet zien. Ook de puntige vleugels zijn een duidelijk herkenningsteken van de nachtzwaluw. Na nog een tijdje op de heide doorgebracht te hebben besloten we om 23.30 terug te keren naar de parkeerplaats. De missie was geslaagd. We hadden de nachtzwaluwen gehoord én gezien.

Als kers op de taart waren we ook nog getuige van een schitterende opkomst van de maan. Deze avond kon niet meer stuk. Met hartelijke dank aan de leden van de VWG, Dehlia, Ed, Jan, Jos, Martien en Theo.

Opkomende maan

 

 

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina