2024-05-05 Natuurwandeling Broskens

De Broskens

De Broskens, ca. 200 ha groot, is onderdeel van het beekdalreservaat van het Merkske, een van de mooiste beekdalen van Brabant. Dit gebied ten westen van Baarle-Nassau is in bezit van Staatsbosbeheer.

Het Merkske

Het Merkske is de grens tussen Nederland en België en heeft daardoor de natuurlijke, meanderende loop behouden. Eeuwenlang was dit een echt moerasgebied, dat langzaamaan droger is geworden. In 1997 is het project “Herstel van het Merkske” gestart. Nederlandse en Vlaamse overheden gingen samenwerken om negatieve ontwikkelingen te stoppen en terug te draaien.

Gebiedsbeschrijving

Het gebied bestaat uit kleinschalig natuur- en cultuurlandschap. Akkers en bos worden afgewisseld met poelen, houtwallen, weilanden en moerasgebieden. Op sommige plaatsen komt kwelwater omhoog. Diep kwelwater is rijk aan kalk, ijzer en andere mineralen. Dat heeft hier en daar een bijzondere vegetatie tot gevolg. Ook elders zeldzaam geworden vogelsoorten kunnen hier nog vaak gezien of gehoord  worden, dus neem een verrekijker mee. In voorjaar en zomer zijn er diverse soorten libellen en vlinders te zien.

Tip:

Staatsbosbeheer heeft over de hogere delen van de Broskens een laarzenpad aangelegd tussen de moerassen. Stevige waterdichte wandelschoenen of laarzen worden aangeraden.

Deze wandeling van 7,2 km duurt langer dan de meeste andere natuurwandelingen van IVN.

Reken op 4 tot 4 ½ uur en zorg dat u wat te eten en te drinken bij je hebt.

Houd met kleding en schoeisel rekening met het weerbericht en de mogelijke aanwezigheid van hinderlijke insecten en teken.

Indien gewenst, vanwege de afstand, kunnen wij gezamenlijk vervoer organiseren. Indien je dat wenst, kun je voor de mogelijkheden een mail met je verzoek sturen naar gidsenrooster@ivn-markendonge.nl of bellen naar Peter Schaft, mobiel nummer 0639005770.

Thema

‘Flora en fauna rond het moeras’

Foto:

Lieneke Steijn

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht.

Inschrijven is mogelijk tot op de dag van de wandeling. Na inschrijving ontvangt u informatie over de vertrekplaats. Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken; het inschrijfformulier wordt dan niet geopend.

Broskens 5 mei 2024
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina