2023-12-31 Eindejaarsplantenjacht

Planten in de winter

Welke planten durven zich nog op hun fleurigst te tonen in het hartje van de winter? Komt klein kruiskruid net als vorig jaar weer als winnaar uit de bus of is het net als in 2021 het madeliefje?

Floron organiseert

Voor de tiende keer organiseert Floron, Floristisch Onderzoek Nederland, de eindejaarsplantenjacht. Overal in Nederland gaan plantenliefhebbers op zoek naar bloeiende planten. Men is benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke het meest gezien worden. IVN Mark & Donge haakt hier al jaren bij aan en gaat deze keer op pad bij Bavel.

Hoeveel soorten gaan we vinden

Men verwacht deze winter aardig wat te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. Als het weer echt meezit, laten voorjaarsbloeiers zich al zien op zonnige en beschutte plekken.

Vorig jaar gingen 483 mensen in het land op pad. Er werden minder bloeiers gemeld dan in de jaren daarvoor, maar we hadden dan ook in december al te maken gehad met een vorstperiode. In 2015 werden records gebroken: het najaar was uitzonderlijk warm en bij de telling werden meer dan 700 verschillende soorten planten bloeiend aangetroffen. In januari wordt de eindstand bekend gemaakt via het radioprogramma Vroege Vogels en website Nature Today. De resultaten zijn ook terug te vinden op de site van Floron.

Extra tip

De oliebollen zullen beter smaken na zo’n winterwandeling.

Foto

Lieneke Steijn

Inschrijven

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht en kan tot op de dag van de wandeling via deze link.

Na inschrijving ontvang je informatie over de vertrekplaats.

Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken; het inschrijfformulier wordt niet geopend.

Eindejaarsplantenjacht 2023
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina