oosterse plataan Bomen en struiken

Wandelen langs monumentale bomen in Leeuwarden

Leeuwarden heeft veel monumentale bomen in de binnenstad.

Tijdens Bosk in 2022 stond er een leuk artikel in de NRC met een wandelroute langs de monumentale bomen binnen de grachten van de stad. Ik heb die wandeling gedaan en vind het de moeite waard om mijn ervaringen te delen. Het is het mooiste om de route te lopen als er bladeren aan de bomen zitten. De wandeling duurt ruim een uur.

Informatie van de gemeente

De gemeente Leeuwarden heeft interessante webpagina’s over de bomen in de gemeente. Ik las er onder andere dat een boom per levensjaar een kubieke meter grond nodig heeft. Een boom van 80 jaar heeft dus 80 kubieke meter grond nodig. Dat is in de stad wel eens lastig, maar toch streeft de gemeente ernaar om zoveel mogelijk bomen tussen de bebouwing te planten vanwege alle voordelen. Klik hier voor de gemeentelijke lijst van alle monumentale en waardevolle bomen.

Ervaringen tijdens de wandeling

  • De wandeling start bij het station. De oosterse plataan (1) voor het station is in 2019 verkozen tot mooiste boom van Leeuwarden. Hij is erg indrukwekkend met zijn knoestige stam.
  • Vervolgens loop je door de Sophialaan. Aan het eind staan er in de tuin van Willemskade 27 twee bruine beuken uit ca 1865 (3). Heel indrukwekkend!
  • De oosterse plataan (4) voor de beurs staat daar ook prachtig bij de fontein. Ik vind de vruchten van de oosterse plataan altijd erg leuk om te zien. Het zijn een beetje stekelige bolletjes.
  • Voor de Blokhuispoort is een hele groene zone met bomen. Er zijn maar liefst drie verschillende soorten lindes te zien. De zilverlinde aan de Druifstreek tegenover de Blokhuispoort springt er het meeste uit met zijn zilveren haren aan de onderkant van het blad (7). Er staat een gedicht bij dat gaat over de weinige ondergrondse ruimte voor de wortels.
  • Je maakt nu een behoorlijke slag door de stad voordat je bij de volgende stop bent, de kroningslinde van Juliana op het Jacobijnerkerkhof (8). Mede door de plaquette en het degelijke hekwerk bepaalt deze boom het beeld van het plein.
  • Aan de Eewal staan heel veel oudere en jongere lindes, maar tegenover restaurant Spinoza staat weer een zilverlinde (10).
  • De kroningslinde van Wilhelmina (11) op het Raadhuisplein heeft een bijzonder rijkversierd hekwerk. Een eyecatcher op het plein.
  • Het hoogtepunt van de route is de bruine beuk (12) in de Sint Anthonystraat. Deze is uit 1775 of ouder. Hij heeft een prachtige dikke stam waarop dikrandtonderzwammen zitten. Toen ik die op Waarneming.nl zette bleek dat de zwammen er in ieder geval al vanaf 2014 op zitten. De boom is niet in zijn geheel op de foto te zetten, want er is niet veel ruimte in de straat. Let op: Iets verderop in de straat zitten muurvarens op een muurtje. Deze waren tijdens mijn wandeling in zeer goede staat.
  • Je loopt nog over het Ruiterkwartier en vervolgens langs het klein en groot Schavernek tot het einde van de wandeling op het Oldehoofster Kerkhof. Ook al is de route is niet altijd even duidelijk aangegeven op het kaartje, door de kleine straatjes kom je elke keer wel op de juiste plaats.

N.B. De nummers tussen haakjes verwijzen naar de nummers op het te downloaden kaartje. Veel wandelplezier gewenst, Maartje van Sluis

Download: kaartje met bomenroute

bomenroute

Ontdek meer over

Deel deze pagina