Watergeweld en daags na de bui 23 juli 2014

20140723 Watergeweld en daags na de bui001Route 2 in het wandelboekje
Een struintocht voor scharrelkids 6-12 jr. om samen met hun (groot)ouders te wandelen.

Tekst: Josien van Boekel
Foto's: Jacques Seezink

Woensdagmiddag 23 juli staan de kinderen in het middelpunt. Als leerkracht en schoolhoofd in het basisonderwijs heeft Eli Heimans zich immers mateloos ingezet om de kinderen te laten kennismaken met de natuur in hun woonomgeving. Hij heeft voor hen verhalen geschreven en uitstapjes georganiseerd en zijn collega`s gestimuleerd om deze manier van lesgeven uit te dragen. In zijn voetsporen struinen we vandaag met de kinderen door het eeuwenoude Geuldal.

22 kinderen melden zich voor dit avontuur, samen met (18) opa`s, oma`s, pappa’s en mamma’s. Dat is leuk! We maken hier 2 groepen van en vertrekken onder een stralende zomerzon vanaf Hoeve Ten Bosch in Cottessen.

De route is al uitgestippeld maar toch wijzen de kinderen ons vandaag de weg…….de weg van de regendruppels over verharde en onverharde wegen, door het gras, in het bronbeekje met de naam Berversbergbeek en ook langs de landgrens; de Cottesserbeek………..samen op weg naar de Geul. We luisteren naar kabbelend en klotsend water en speuren naar de plekken waar dit vandaan komt……en waar het naartoe gaat. We stappen over het beekje en belanden zomaar in een buurland achter de grenssteen ; België………..en springen weer terug. We gaan op zoek naar de groeve waar stenen zijn gedolven om huizen van te bouwen……….en proberen onze eigen muurtjes te stapelen. We struinen door het geheime pad met manshoge planten…….. leren om  prikplanten te ontwijken en bewonderen mooie insecten die hier op kids-ooghoogte aan het foerageren zijn. 

Aangekomen bij de Geul zijn we een minuutje stil……helemaal stil, net als de rest van Nederland……..om even met onze gedachte bij de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne te zijn. Ontroerend is het om te zien hoe de kinderen ook dit beleven.

Dan gaat onze tocht verder. We struinen weer over `n bronbeekje en onze voeten worden modderig. Even verderop nodigt de Geul ons uit om de schoenen schoon te spoelen. Het water is er niet zo diep……ook de boer kan hier met de tractor en de koeien dwars door de rivier……dat doen wij vandaag niet maar er wordt wel heel stoer geprobeerd hoever we durven…….Genieten voor groot en klein.

20140723 Watergeweld en daags na de bui002 20140723 Watergeweld en daags na de bui003 20140723 Watergeweld en daags na de bui004
20140723 Watergeweld en daags na de bui005 20140723 Watergeweld en daags na de bui007 20140723 Watergeweld en daags na de bui006

Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan de groeve die naar Eli Heimans genoemd is. De kinderen krijgen uitleg over fossielen. Langs deze groeve kabbelt het Belletbeekje en tussen de stapstenen kriegelen grappige waterdiertjes. Het zijn zoetwatervlokreeftjes die door de kids als garnalen bestempeld worden……we laten het maar zo, toch? Waar het om gaat is dat ze dolenthousiast op onderzoek uitgaan met hun schepnetjes en loeppotjes.

We zijn nu op het diepste punt van onze struintocht…….alle regendruppels hebben zich hier verzameld in de bronbeekjes, in de modderige grond en in de Geul. De gidsen nemen het stokje over en wijzen hun groep de weg terug……we klauteren omhoog over het stenige pad en door de grasgroene Belletboomgaard. Dan door de wei met Reuzenpaardenstaarten, waar we kennismaken met deze “legoplant” en dan snel terug naar Hoeve ten Bosch waar een heerlijk soepje met pannenkoek en broodjes op ons wachten.

Eli Heimans kwam graag op vakantie in het Geuldal bij Epen. Na deze ontdekkingstocht van vandaag zullen de kinderen en hun opa`s, oma`s, pappa`s en mamma`s dat heel goed begrijpen. 

Dankjewel Eli dat U onze gids wilde zijn.