"Oude grond, nieuwe grond" 24 juli 2014

20140724 Workshoproute (Heimans)001Route 3 in het wandelboekje.
Workshoproute.

Tekst: Henri Thijssen
Foto's: Rinus Koens

Het is moeilijk om een overzichtje te tikken van een dag met zoveel mogelijkheden voor alle deelnemers, zeker als je dan ook nog een van de mensen bent die een plaats op die route inneemt. Deze dag mag ik op een mooie plek iets vertellen over het aapje van het Zuiden ofwel onze Hazelmuis en zo heb ik geen weet van al die andere activiteiten elders deze dag.
Gelukkig zorgen stukjes tekst van o.a. Marianne en beelden van Rinus voor een redelijke kijk op het gebeuren deze dag en ik maak dankbaar gebruik van hun creativiteit om zo een terugblik te bieden.

Met ons allen bemensenen wij op donderdag 24 juli twaalf workhops:
Landschap, Constructie vakwerk, Leem-vakwerk, Kriebelbeestjes, Fruit, Uilen/uilenballen, Water/waterbeestjes, Groeve/stenen/fossielen/zinkflora, Mossen/solitaire bijen, Hazelmuis, Diersporen, Herbarium/Fossielen en één Start/Finish-meldpunt.

Aan de start meldden zich zo'n 50 wandelaars om aan de hand van een stickerkaart deel te nemen aan de workshopwandeling. Een volle stickerkaart leverde bij de finish een gratis wandelboekje "In de voetsporen van Eli Heimans" op. Deze 50 deelnemers waren slechts een klein gedeelte van het publiek dat gedurende de gehele dag voorbij trok en tevens aandacht aan de workshops schonk. Door het publiek werden er massaal vragen gesteld, was er veel interesse en werden de activiteiten spontaan uitgevoerd. Ook ontvingen we heel veel complimentjes. Men
stelde hoopvolle vragen zoals 'Wanneer zijn jullie er weer ....?' en 'Staan jullie hier iedere week....?' en ook 'Wat leuk.... dank u wel' !

Logisch dat we met zijn allen die dag veel plezier, enthousiasme en passie voor de natuur uitstralen. Dat was niet zo moeilijk met die warme zon op onze plekjes. Mogelijk is “heet” een betere omschrijving van deze dag! Het kostte voor ieder veel voorbereiding, inzet en energie en het resultaat was geweldig. De workshopdag was heet en vermoeiend maar ondanks dat een zeer geslaagde dag met heel veel belangstelling

20140724 Workshoproute (Heimans)002 20140724 Workshoproute (Heimans)003
20140724 Workshoproute (Heimans)004 20140724 Workshoproute (Heimans)005

Enkele voorbeelden: Workshop 1: Vergelijken van de kaart van nu met die van 100 jaargeleden. Daarnaast ook nog naar het landschap kijken door een lijst. Jammer dat daar geen breedbeeld bij was. Workshop 2/3: Vakwerkhuizen bouwen. 2 is het houten raamwerk in elkaar zetten. Schoon werk, dus voor de mannen. Pennen vastslaan is zwaar. 3 is de ingevlochten wilgentakken dichtmaken met modder. Workshop 4 Kriebelbeestjes: Eerst 'Memory' met geurtjes, dan beestjes vangen en goed bekijken. In een potje is een bloem gevangen, waar toevallig een insect op zit. Hierover een stevige discussie: sprinkhaan of krekel? Expert Daniël zegt krekel. Workshop 6/7: Uilenballen en waterbeestjes: Uilenballen uit elkaar halen en bekijken wat de uil gegeten heeft. Daarnaast in het beekje vissen en de buit goed bekijken. Alexandra Seezink toont een kokerjuffer met steentjes en een met hout. En wie zoekt (en ziet) de wespenorchis! Workshop 8 Stenen: Bezoekers krijgen uitleg over een verzameling stenen, en kunnen zelf op zoek. Vervolgens moet een vragenlijst worden ingevuld. Workshop 9 Mossen en bijen: -- Hub geeft uitleg bij insectenhotels en laat zijn verzameling mossen zien. Workshop 11 Diersporen: Tineke toont de schedel van een das. Daarnaast toont zij nootjes die op verschillende manieren zijn opengemaakt of –geknaagd.

Tussen de workshops wandelt Rinus met zijn camera rond en bewondert koeien in de boomgaard, ziet palen de grond in gaan (heien) bij de jonge boompjes in de Belletboomgaard, volgt een jonge pionier die zijn eigen workshop probeert in te richten, kan fraaie vlinders en andere insecten niet weerstaan en weet ook nog de laatste vangst van Daniël (een krekel) nog 'even' vast te leggen of te vereeuwigen. Uiteraard weet hij diverse workshops in kleur vast te leggen. Voor de geuren moet men zelf ter plekke zijn geweest.

20140724 Workshoproute (Heimans)006Ene Frits vat deze dag kort samen met een berichtje “Leuke workshoproute vandaag; althans ik heb genoten.” Daarnaast toont hij met beelden aan dat de jeugd (8 weken) niet vroeg genoeg kan deelnemen aan onzer IVN-activiteiten.