Natuurontbijt 2017

Het Natuurontbijt op Vaderdag 2017

Onder het motto ‘drie keer is scheepsrecht’ organiseerden we drie achtereenvolgende jaren een natuurontbijt, telkens op Vaderdag en telkens in onze eigen natuurtuin De Heebrig. Een schitterende en unieke locatie, maar wel met enkele nadelen zoals het ontbreken van elektriciteit en van stromend water en niet te vergeten het zware sjouwen van alle materialen vanaf de ingang naar de hoger gelegen picknickplaats en boomgaard. Fysiek absoluut een zware klus! En, uiteraard, we worden er met ons allen niet jonger op! Alle locatie-mogelijkheden in de omtrek overwegende, besloten we om bij de gemeente Vaals te vragen of we Park Bloemendal op zondag 18 juni 2017 zouden mogen gebruiken voor ons jaarlijks natuurontbijt.

Park Bloemendal grenst direct aan een woonwijk en aan Zorgcentrum Langedael en is begaanbaar voor scootmobielers. Ook wandelaars maken veel gebruik van het park. Het park zou dus zéker meer publiek opleveren. Onze verwachtingen waren hoog…. De gemeente Vaals gaf ons alle medewerking en verleende de vergunningen. We mochten stroom ‘aftappen’, waterdiertjes scheppen in de vijver en de uitnodigende banken onder de mooi begroeide pergola gebruiken om samen van het natuurontbijt te genieten. Het laden en lossen van alle materialen kostte nauwelijks fysieke inspanning omdat we met de auto’s tot aan de pergola konden rijden. En toen…. enkele dagen vooraf …. de generale repetitie waterdiertjes scheppen …. helaas…. een catastrofe….! De vijver zag er smerig uit, een vette laag dreef boven op het water…. er viel geen enkel waterdiertje in de vijver te bespeuren …. We schepten aan alle kanten van de vijver…. We konden het niet geloven…. Géén één! Wat zagen wij plotseling wél opduiken? Twee agenten in uniform! Ze kwamen naar ons toe en vroegen ons of wij karpers wilden vangen. Ze waren gealarmeerd door bezorgde omwoners. We vertelden de politieagenten over ons aanstaande natuurontbijt en waarom wij met schepnetten in de weer waren. We konden hen de landelijke waterschepvergunning (een zgn. ontheffing) tonen en ons identificeren. De politieagenten waren gerustgesteld en vertrokken weer.

De dag van het natuurontbijt zelf, was een schitterende dag. Een mooi zonnetje, alleen wat wind.
Eerst konden de bezoekers die zich op gegeven haden genieten van een heerlijk Vaderdagsontbijt. Daarna was er een rondleiding door het park, waarna de aanwezige bezoekers zich uit konden leven op talrijke workshops. Bij Hub Bonten kon men zijn hart ophalen over de bijen, Hans vertelde natuurlijk over zijn grote passie de vogels, Daniël over zijn passie de insecten. Hij had enkele exemplaren gevangen en had grote belangstelling van groot en klein. Na een uurtje heeft hij de insecten ook weer op de vondstplek netjes vrij gelaten. Er was de bomenworkshop van Marianne en Alexandra. Bloemstukjes konden gemaakt worden bij Irene en Marlene. Bij Jacques kon men terrecht om iets te horen over het milieu, de waterkwaliteit van de vijver en de luchtkwaliteit aan de hand van de aanwezige korstmossen op de bomen van het park. Kortomer was voor ieder wat wils.

Klik hier voor de foto's, die gemaakt zijn door Irene Zeferer en Hub en Marianne Bonten

Tekst: Marianne Bonten en Jacques Seezink