Natuurexcursie De Maten (België)

“De Maten” bij Genk, zeker geen alledaags natuurgebied. En móói….

Dit constateerden de 15 deelnemers tijdens de IVN Vijlen-Vaals excursie op 6 september 2015.

De tientallen oude wijers met rietkragen, moerasbosjes, ruigten, weilanden en heide maken van dit gebied een verrassend gevarieerd natuurgebied met bovendien een interessante geschiedenis. Het zo goed als vlakke landschap is aangenaam te bewandelen.     

Gezien de langdurige regenbuien van de voorafgaande dagen, verwachtten wij die zondag flinke  modderige toestanden, maar niets was minder waar. Wel zagen we aan de platgeslagen begroeiing langs de vele in het gebied stromende beekjes en aan de omgewaaide bomen, dat het er flink tekeer moet hebben gegaan. Maar onze schoenen bleven kurkdroog en het weer was die dag hémels zómers. Er werd aandacht besteed aan de flora en fauna in en rondom de vijvers en aan het historisch gebruik van de vijvers. Ook werd er een van de nog in het gebied overgebleven  oorlogsbunkers van binnen bekeken, met behulp van zaklampjes.

De pauze was welverdiend. Gezeten op het terras van een plaatselijke horecazaak, genoot ieder van de lunch. Daarna werd de terugtocht ingezet richting het Albertkanaal, waar onze auto’s op een  parkeerplaats stonden. Ook tijdens het terugwandelen viel er nog veel te zien. België is tenslotte buitenland voor ons! Bij aankomst bij de auto’s dankte voorzitter Jo Pelzer iedereen voor de deelname en wenste ieder een goede thuiskomst.

Van de gelegenheid maak ik hierbij gebruik, om een groot compliment te geven aan de twee 16-jarige deelnemers, Pierre Belleflamme en Daniël Seezink, die tijdens deze wandeling (misschien wel als natuurgidsen in spé ?), interessante uitleg gaven over o.a. paddenstoelen, sprinkhanen, insecten, kikkers, kippen. Dank jullie wel voor al jullie toelichtende aanvullingen!

De fotopagina vindt u hier.

(terug naar de vorige pagina)

Marianne

tekst: Marianne Bonten
Foto's: Irene Zeferer, Rinus Koens, Jacques Seezink