Eli Heimans

Portret Heimans Naar aanleiding van de honderd sterftedag van Eli Heimans heeft het IVN onder leiding van Tineke de Jong met diverse landschapsgidsen een boekje uitgegeven met 9 wandelingen.
Deze wandelingen werden in juli 2014 tijdens de Heimansweek gelopen.
Inhoud
Biografie Eli Heimans
Heimansweek 2014
Opening

21 juli 2014 "Langs de Sijlerbeek terug"

22 juli 2014 Dagwandeling "Het Bovenste Bosch"

23 juli 2014 "Vreemde gewassen en een ijzermijn"

23 juli 2014 "Watergeweld en daags na de bui"

24 juli 2014 Workshoproute "Oude grond, Nieuwe grond"

25 juli 2014 "Naar de Steenkoolgrot en nog meer Antiquiteiten"

26 juli 2014 "Aan de Geul"

27 juli 2014 "Naar de krijtrotsen" van Epen

Afsluiting Heimansweek

Eli Heimans kan gezien worden als de geestelijk vader van het IVN. Hij was onderwijzer aan een Amsterdamse basisschool. Tevens bezat Heimans een grote belangstelling voor de natuur. Deze belangstelling wilde hij delen met een groot publiek, niet zoals in die tijd gebruikelijk voor "wetenschappelijke" kringen. Om de natuur bij zijn leerlingen in de schoolbanken te brengen tekende hij veel en nam hij zijn leerlingen mee de natuur in, iets wat in die tijd ook uniek genoemd mag worden. Ook schreef hij boeken samen met zijn vriend J.P. Thijse.

Eli Heimans had een zwak voor Zuid-Limburg met name Epen en omgeving waar hij vaak op vakantie kwam. Hier schreef hij ook het bekende boekwerkje "Uit ons Krijtland". De Heimanse Groeve is zelfs naar hem genoemd.

Op 22 juli 1914, honderd jaar geleden, is hij in het Duitse Geroldstein, plotseling overleden tijdens een geologische excursie.
Van 19 tot en met 27 juli 2014 heeft het IVN samen met de vereniging "Ode aan Heimans" en andere verenigingen een complete week met activiteiten aan hem geweid.

Op deze pagina's vindt u meer informatie over Heimans, Thijse en activiteiten die georganiseerd zijn geworden. Immers we mogen een persoon die tegenwoordig nog zo tot de verbeelding spreekt en actueel is niet zomaar in de vergetelheid laten geleiden.