IVN natuur in Amsterdam
Amfibieën & reptielen
woensdag08mrt2017

Paddentrek

Ze zijn nu nog in winterslaap, maar van half maart tot half april trekken padden en andere amfibieën weer van hun winterverblijf naar het water om zich voort te planten. Dit verschijnsel staat bekend als: de paddentrek. Tijdens de paddentrek zie je op paden en wegen vele kikkers. Je moet oppassen dat je niet over ze heen fietst of rijdt of dat je op ze gaat staan.

Ieder jaar worden er vele padden en kikkers in het verkeer gedood. Gelukkig bestaan er veel paddenwerkgroepen die helpen het aantal slachtoffers onder deze amfibieën te verkleinen.  Bijvoorbeeld door het plaatsen van schermen en emmers langs wegen die voor de dieren gevaarlijk zijn. De emmers worden in maart en april iedere avond leeg gemaakt en de diertjes worden aan de overkant van de weg veilig uitgezet. Wil je ook helpen om de kikkers en padden veilig op hun bestemming aan te laten komen? Word dan vrijwilliger bij een paddenwerkgroep.

Paddentrek in het Vondelpark
Ook in het Vondelpark merk je veel van de paddentrek. In die periode zie je overal in het park leden van de Werkgroep Natuur Vondelpark die de padden, bruine kikkers en een enkele salamander op een veilige manier te begeleiden naar hun paarplaats. Het Vondelpark is namelijk niet een ideale plek voor de paddentrek. Brede lanen en diepe putten eisen een grote tol onder de trekkende amfibieën. Meld je aan en help de padden in het Vondelpark!

Foto: ABSFreePic, CC0 1.0