IVN natuur in Amsterdam
Natuur
maandag14mei2018

Natuurwandeling Tuinpark Nieuwe Levenskracht op 17 juni

Op volkstuinpark Nieuwe Levenskracht in de Watergraafsmeer kun je in de zomer heerlijk wandelen. Er worden regelmatig wandelingen georganiseerd waarbij je wordt begeleid door een ervaren IVN gids en/of een deskundige tuinder. Tijdens de wandelingen komen diverse thema's aan de orde en worden een paar bezienswaardige sier- en moestuinen bezocht.

Thema's zijn onder meer:

  • Bomen en heesters (zoals fruitbomen in bloei, bijzondere en monumentale bomen)
  • Inheemse planten en geneeskrachtige kruiden (kruidentuin)
  • Natuurlijk tuinieren (ecolint en algemene ruimten)
  • Bijen, vlinders, andere insecten, kikkers, ringslangen en dergelijke (paddenpoel)
  • Vogels en kleine dieren zoals hermelijn en vleermuizen

De wandelingen worden gehouden op de volgende zondagen:

  • 17 juni, 10:30 uur: Bomen en heesters (coniferen, bijzondere bomen)
  • 9 september, 11:00 uur: Bijen, vlinders, andere insecten, kikkers, etcetera. Ook geschikt en leuk voor kinderen
  • 14 oktober, 11:00 uur; Bomen en hun jaarcyclus

Tijdens de eerstvolgende wandeling op 17 juni (start om 10:30 uur) lopen we mee met een IVN gids die onder andere vertelt over de bomen, heesters en bijzondere coniferen op het tuinpark. Waar kun je ze aan herkennen en hoe passen ze in het ecosysteem? Wat betreft planten en dieren is er veel te zien in de ecologische zone van het Tuinpark.

Startpunt
We verzamelen bij de ingang voor voetgangers en fietsers aan het Voorlandpad (achter de sportvelden van hockeyclub Athena). Mensen die met de auto komen kunnen parkeren op parkeerplaats Voorland, van daaruit is het 250 m lopen langs het fietspad. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken in het clubhuis.
Deelname is gratis.

Informatie
Jaap van der Veen: jvdv3@xs4all.nl
Jettie van der Elsken: jvdelsken@gmail.com

wandelen volkstuinpark nieuwe levenskrachtOver volkstuinpark Nieuwe Levenskracht
Nieuwe Levenskracht heeft het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren en draagt dit keurmerk met de hoogst mogelijke score: vier stippen! In 2017 is het keurmerk weer verlengd voor een periode van vier jaar. Dit betekent dat het tuinpark de mogelijkheden van natuur- en milieuvriendelijk beheer en onderhoud optimaal benut. En dat kun je zien! Van de 29 tuinparken die Amsterdam rijk is, heeft Nieuwe Levenskracht de tweede prijs gewonnen als mooiste tuinpark van Amsterdam. Deze prijs werd vorig jaar uitgereikt door de Bond van Volkstuinders vanwege de viering van hun 100-jarig bestaan.

Foto header: Pixabay