IVN natuur in Amsterdam
Vogels
vrijdag27sep2019

Landelijke uilendag 12 oktober

Je fietst in het pikkedonker door het Amsterdamse bos. Je wist niet dat het hier zó donker kon zijn. Het lampje dat met een elastiekje aan je stuur bungelt geeft maar een heel klein beetje licht. Je rilt. Het is koud en stil. OEOEOEOE galmt het plots. HOE-HOE-HOE-HOEOEOE. Het onheilspellende geluid klinkt vlak naast je!

Bosuil, ransuil, kerkuil, velduil, steenuil en oehoe

De roepende uil in het Amsterdamse bos is een bosuil. Een van de zes uilen die in Nederland voorkomt. In omgeving Amsterdam kun je verder ook de ransuil, kerkuil, velduil en steenuil horen of zien. Kerkuilen vind je daar waar de randen van de stad overgaan in polders. Hij nestelt vaak in schuren of oude gebouwen. Tegenwoordig meestal in een nestkast. Ransuilen verzamelen zich ‘s winters in groepen. Soms zie je in één boom wel tien uilen zitten, zo’n boom noem je een roestplek. In Waterland vliegt af en toe een velduil rond, die jaagt ook overdag. Dat maakt het spotten ietsje gemakkelijker. Ook voor de steenuil moet je naar Waterland, Ransdorp om precies te zijn. Met 22 cm is het de kleinste uil van ons land. De grootste uil, de oehoe, komt niet rond Amsterdam voor. Er leven enkele tientallen broedparen in het oosten en zuiden van ons land. Hij is zo’n 65 cm lang, maar vooral zijn spanwijdte is indrukwekkend: 1,70 meter, bijna de lengte van een volwassen man! Kijk op waarneming.nl voor recente observaties van uilen en kerkuilen.

Oehoewerkgroep, STONE en Kerkuilenwerkgroep

Kennelijk zijn vooral de oehoe, steenuil en kerkuil populair. Zij hebben namelijk ieder een eigen werkgroep. Deze drie werkgroepen organiseren samen de Landelijke uilendag op 12 oktober in Meppel. Een dag vol interessante lezingen en informatiestands. Iedereen is van harte welkom om 10 uur in Schouwburg Ogterop. De entree is gratis. Het programma is te vinden op de sites van de Oehoewerkgroep, STONE (Steenuilenoverleg Nederland) en Kerkuilenwerkgroep.

Foto ransuil: Pixabay