IVN natuur in Amsterdam
(Zoog)dieren
maandag23sep2019

Bodemdierendagen 26 september - 6 oktober

Wormen, pissebedden, mieren en mollen. Slakken, spinnen, duizend- en miljoenpoten. Allemaal leven ze in of op de bodem. En ze zijn misschien klein, maar reuze belangrijk! Zonder die dieren geen gezonde bodem. En een gezonde tuin (of park of bos) begínt bij een gezonde bodem.

Nuttige beestjes

Meestal loop je er overheen, maar tijdens de bodemdierendagen kijken we wat er onder onze voeten leeft. Heb jij een tuin? Of een plantenbak op je dak of balkon? Dan zit die vol nuttige beestjes. Ze verteren afval, zoals herfstbladeren, zodat het weer voedsel wordt voor planten. Of ze eten andere beestjes op. Tuinen zijn heel belangrijk voor het bodemleven in steden en dorpen. Ga maar eens op zoek. Kijk onder stenen, bloempotten of bladeren. Of spit een beetje aarde om. Er leeft zo veel, je vindt altijd wel iets.

Welke schatjes leven er onder onze voeten?

Dat kan best lastig zijn. Met deze zoekkaart kun je de hoofdgroep bepalen waartoe een beestje behoort (bijvoorbeeld pissebed of naaktslak), maar ook dieren specifiek benoemen (bijvoorbeeld mospissebed of tijgerslak). Op beide niveaus kun je meedoen tijdens de Bodemdierendagen en jouw waarnemingen doorgeven.

Bodemdieren Top 10

Heb je je tuin, je balkon of je groene dak in kaart gebracht en de beestjes benoemd? Alle waarnemingen die uiterlijk dinsdag 8 oktober zijn ingestuurd met het online formulier tellen mee voor de bodemdieren Top 10 van 2019.

Op het schoolplein en in de les

Ook in en op je schoolplein leven bodemdieren. Er is lesmateriaal over kriebelbeestjes en pissenbedden en hoe je een slakkenhotel of wormenhotel bouwt. Of download het gratis Bodemdieren Doeboek van IVN. Leerzaam en superleuk, op school of thuis.

Foto veenmol: Pixabay