Heerlen
Schone Rivieren
dinsdag05apr2022

De lerende mens

Vraag jij je ook eens af:

  1. Zijn we bewust wat we kunnen leren en genieten van de natuur?
  2. Zien we dat alles (normale) in de natuur wordt gebruikt of gerecycled?

De afgelopen twee jaren zijn we actief met het project schone beken in Heerlen. We hebben in samenwerking met Maascleanup, Gemeente Heerlen en Waterschap Limburg dit project kunnen en mogen organiseren. We hebben elke keer een prachtige opkomst gehad en konden flink wat zwerfafval opruimen bij de Geleenbeek en Caumerbeek.

Graag zie je dat dit niet nodig zou zijn maar dat is nu nog een utopie. Wat we wel zien is dat er meer mensen op andere tijden actief zijn met het opruimen van afval. Als het zo doorgaat dan kunnen we ons project afschalen naar één beek en dat is de Caumerbeek (met name bij het Aambos). Bij de Geleenbeek vanaf Benzerade tot Terworm was het afgelopen jaren al aardig schoon op een paar vuilstort plekken na. Als we hierop blijven toezien of het ook schoon blijft dat zou mooi zijn.

De planten en dieren zouden ons erg dankbaar zijn en kunnen leven in een schone beek en omgeving. Ook voor ons is het fijn om in een schoon huis te leven en dat geldt ook als we een stukje gaan wandelen. Ik bemerk bij mijzelf dat ik me eraan irriteer als ik zwerfafval zie liggen. Dat leidt me af van de schoonheid die de natuur ons elke dag weer opnieuw toont.

Als we bewust zijn om (ons huis) de natuur en de buurt schoon te houden dan volgen er meer dit voorbeeld. Hier over praten met anderen maakt meer mensen bewust dat we zwerfafval vies en vervelend vinden. Samen zwerfafval opruimen geeft een positief gevoel van saamhorigheid.

Kijk ook eens naar de website van de Gemeente Heerlen bij het onderwerp Heerlen Schoon. Voor vragen over dit onderwerp kunt U ook een bericht sturen naar IVN Heerlen of uitkijken naar de volgende zwerfafval opruimactie in september 2022.

Na het lezen van dit stukje is het antwoord op de 2 bovenstaande vragen vrij natuurlijk. Wij IVN Heerlen beantwoorden die met een JA!

 

https://www.heerlen.nl/buitenkans/filmpjes-over-de-buitenkans/heerlen-schoon.html