Bloemen en planten

Eindejaarsplantenjacht op 3 januari 2024

Heerenveen 4 januari 2024

We vonden 17 verschillende soorten bloeiende planten!!

Voor de tiende keer organiseerde het FLORON een eindejaarsplantenjacht. Van 25 december t/m 3 januari tel je een uur lang alle bloeiende soorten planten, struiken en bomen. Voor meer informatie zie ook FLORON > Actueel > Eindejaars Plantenjacht .

IVN afdeling Heerenveen eo bezocht met 8 personen deze keer het gebied rond de oude Ijsbaan in Heerenveen-Noord. Start was op de hoek van de Beijma thoe Kingmaweg/Pastorielaan. We hebben tweemaal een uur gezocht. Het eerste deel langs het pad/de oever richting Klaverblad in het verlengde van de Pastorielaan. Het tweede deel vanaf de ijsbaan (op dit moment een waterplas wachtend op de vorst) richting Buitenbaan en vervolgens door de woonwijk weer richting startpunt.

Er werd enthousiast gezocht. Met resultaat. In de eerste sessie vonden we 9 verschillende soorten. Leuke vondst was een hazelaar met zowel mannelijke als vrouwelijke bloeiwijzen. Verder: gewoon speenkruid, hazelaar, herderstasje, klein kruiskruid, klein streepzaad, madeliefje, paardenbloem, straatgras, vogelmuur.

In de tweede sessie vonden we langs de Munnikspetten (het fietspad richting OSG) weinig. Eenmaal in de woonwijk aangekomen werd het speuren toch nog beloond. In totaal 13 soorten, waarvan 4 tuinsoorten.
Ikzelf hoopte nog op bloeiende fluitenkruid. Dat leek faliekant te mislukken. Maar, bij het wegrijden vond een van de deelnemers drie uitbundig bloeiende schermen!

Verder: dopheide (tuin), driekleurig viooltje (verwilderd), fluitenkruid, klein kruiskruid, kleine veldkers, madeliefje, paardenbloem, prunus (tuin), raapzaad, roos (tuin), straatgras, tuingoudsbloem (tuin), vogelmuur.

Behalve de 17 verschillende soorten planten vonden we ook nog een aantal paddenstoelen. Onder andere een paar oude parelstuifzwammen en de paarse eikenschorszwam met z’n parasiet de gele trilzwam. Met dank aan Gosse voor de uitleg.

Het was een erg leuke middag met enthousiaste deelnemers. En droog tot de laatste vijf minuten!

 

Aafje Dijkhuizen

 

 

Foto: Raapzaad

Ontdek meer over

Deel deze pagina