

Een bijzondere plantenvondst van Lenie
Een bijzondere plantenvondst op het kerkhof
In deze bijzondere tijden gebeuren er gelukkig ook nog mooie dingen in de natuur. Lenie van Hal van onze plantenwerkgroep stuurde het volgende nieuwsbericht in:
Welke plant zal het zijn, Cardamine impatiens (Springzaadveldkers) of Cardamine graeca?
Springzaadveldkers is al zeldzaam maar Cardamine graeca is in Nederland nog maar één keer gevonden op Terschelling en op twee plaatsen in België, in alle gevallen een kerkhof. Deze plant heeft nog geen Nederlandse naam. Het zijn potplant-adventieven, lees even verder.
Dat ik op kerkhoven naar planten ben gaan kijken komt vooral omdat ik op de FLORON-dag, afgelopen december, even heb staan praten met Niels Eimers, hij is admin bij waarnemingen.nl. Dat houdt in dat hij veel waarnemingen valideert op basis van foto’s, zoals de waarnemer die meldt. Hij vertelde: zelf ben ik veel op kerkhoven gaan zoeken, dat is misschien ook iets voor jou, er is van alles te ontdekken. Niels vertelde verder: Het gaat om de zaden die in potgrond kunnen zitten en zo onbewust meegevoerd worden. Het zijn de zogenaamde potplant-adventieven. Het gaat dus niet om de planten die door mensen bij de graven worden gezet en die bij een Plantencentrum worden gekocht.
Ondertussen heb ik al verschillende kerkhoven bezocht, zelfs nu al in het midden van de zachte winter is er veel te ontdekken. In Helmond op het Lambertuskerkhof vond ik dit plantje in rozetstadium (zie foto). Hiervan maakte ik wat foto’s en stuurde deze naar waarneming.nl. Eerlijk is eerlijk, de rozetten ken ik echt niet zo goed, zeker deze niet omdat beide genoemde planten in onze omgeving nagenoeg niet voorkomen. Springzaadveldkers heb ik vorig jaar een keer gevonden in de omgeving van het KPJ gebouw hier in Bakel.
Het spreekwoord zegt, ere wie ere toekomt, het is Niels die vertelde dat ik een spannende vondst gedaan heb en hij vertelde over deze twee soorten. Het is even afwachten welke van deze twee het zal zijn. Eerst moet er nog een stengel met wat bladeren groeien. De bladvoet heeft oortjes die stengelomvattend zijn. Deze bladvoetoortjes zijn gewimperd of ze zijn kaal, het is een kenmerk voor de determinatie. Nu is het nog een rozet en het blijft spannend. Hopelijk blijft de plant goed groeien. Mochten er bloemen gaan groeien en daarna waarschijnlijk enkele hauwtjes met zaden dan zijn er zeker voldoende kenmerken om de goede naam vast te stellen. Deze plant hoort tot de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Uit welk land deze plant van oorsprong komt is niet duidelijk, zo lees ik op internet
Ook zo’n potplant-adventief is de Aziatische veldkers (Cardamine occulta), deze is ook met potgrond ongewild aangevoerd, groeit hier alweer enkele jaren en is inmiddels vrij algemeen in het gehele land te vinden. Deze plant komt van oorsprong uit Zuidoost Azië en groeit daar als onkruid op de rijstvelden.
De groei van de plant blijf ik nauwgezet volgen en ben heel benieuwd welke soort het zal zijn!
Veel leesplezier en hartelijke groet ook namens de plantengroep van het IVN:
Nadat ik dit stukje schreef is er alweer een maand voorbij gegaan.
Ondertussen heeft dit plantje al enkele bloemen en ook een hauwtje. Daardoor zijn er voldoende kenmerken zichtbaar en het is echt de Cardamine graeca.
Het is de tweede vondst voor Nederland. De eerste vondst is geweest op Terschelling en de tweede dus in Helmond. Ik voeg een foto toe met bloem en hauwtje.
De foto’s van de bloem, blad en het hauwtje zijn gemaakt door Jeanette Renders
Groet Lenie van Hal