Natuurgidsen

Door middel van rondleidingen, wandelingen en activiteiten onder leiding van gediplomeerde gidsen, willen we je kennis laten maken met natuur en milieu.

Wandelingen en rondleidingen in Geldrop en omgeving:

We organiseren regelmatig rondleidingen en fietstochten van 1,5 tot 2 uur in Geldrop en directe omgeving. Te weten in het: Kasteelpark, Dommeldal, Meelakkers, Gijzenrooi, Braakhuizensche- en Strabrechtse Heide. We kijken wat de seizoenen ons bieden en daarbij geven we aandacht aan wat we horen en zien. Meestal heeft de wandeling een thema bijvoorbeeld: vogels, paddenstoelen, voorjaar of landschap.

Landschapswandelingen:

Elke maand, op de laatste dinsdagmiddag, maken we een landschaps-wandeling van maximaal 3 uur door een mooi stuk natuur. Hierbij hebben we speciaal aandacht voor de kenmerken in het landschap. Gebieden waar we naar toe gaan zijn bijvoorbeeld: Plateaux-Hageven, Collse Zegge, Luchen en Molenheide, d’Oetert, Leenderbos. Zoals je ziet: soms dichtbij en soms op enige afstand van Geldrop.

Activiteiten in het Kasteelpark:

‘Waterdiertjes scheppen’

Op Vaderdag organiseren we al meer dan 15 jaar de activiteit ‘Waterdiertjes scheppen’. Kinderen, maar ook vaders en opa’s, halen met schepnetjes allerlei diertjes uit het water. Daarna kunnen deze met behulp van zoekkaarten een naam krijgen en uitvoerig bekeken worden. Hierbij komt de microscoop goed van pas. Jong en oud kijken hun ogen uit.

Andere activiteiten:
Bodemdiertjes (op Kastelendag) en
Kinder-doe-middag.

Uitstapjes:

De werkgroep organiseert ook uitstapjes en excursies voor alle leden en donateurs. Eens per jaar gaan we een hele dag op stap in een mooie omgeving wat verder weg, zoals naar Zuid-Limburg, de Gelderse Poort of naar een natuurgebied in België. We kunnen dan gezellig bijpraten en tegelijkertijd van de omgeving genieten. Indien nodig worden de boeken opengeslagen.

Aankondigingen:

De wandelingen worden, met een korte uitleg, in de regionale kranten en bij het landelijk IVN aangekondigd. Op onze internetsite staan de wandelingen van het hele jaar vermeld.

Wandelingen op aanvraag:

Je kunt een ook een wandeling maken onder leiding van een natuurgids (tegen vergoeding). Per gids kunnen er 15 personen mee. Er kan in diverse gebieden in Geldrop en omgeving gewandeld worden. Voor informatie kun je contact opnemen met één van de coördinatoren van de werkgroep.

Tinus de Gouw: e-mailadres: mjmdegouw@gmail.com

Anja Thomassen: e-mailadres: j.j.a.m.thomassen@gmail.com

Een kleine film van de wandeling