Overig

Hoe bevalt een pissebed? Scholen op bezoek bij IVN Geldrop

Geldrop 31 mei 2023

Kinderen van groep 4 van de Geldropse basisscholen kunnen je daar een antwoord op geven. In mei deden zij mee aan één van de activiteiten van de scholenwerkgroep van IVN Geldrop: ‘Beleef de natuur dichtbij’. En op één van die dagen werden er een heleboel kleine pissebedjes geboren op de hand van een meisje! Bijna 250 leerlingen kwamen naar de kasteeltuin en verwonderden zich over dieren en planten die heel gewoon lijken, maar toch best bijzonder zijn. In groepjes rouleerden de kinderen over de drie posten: bodemdiertjes, waterdiertjes en planten.

Ogen op steeltjes
Door goed te speuren in de bakken met aarde vonden de kinderen kevers, duizendpoten, spinnetjes en meer. Onder de nieuwe digitale microscopen van IVN konden ze die niet alleen zelf goed bekijken, maar ook laten zien aan klasgenootjes. Verder konden ze zo constateren dat een slak ogen op steeltjes heeft en een pissebed 14 poten (en dus geen insect is). Onder flinke aanmoediging ontsnapten pissebedden in een doolhof, de meeste hun weg afwisselend links-rechts kiezend.

Om terug te komen op de vraag ‘hoe bevalt een pissebed?’: moeder pissebed heeft een broedbuidel op de buik waar de bevruchte eitjes in zitten. De larfjes die uit die eitjes komen blijven tot enkele dagen in de broedbuidel, waarna ze de grote wereld ingaan.

Prikkers en ‘hoera-planten’
Bij de plantenopdrachten gingen de kinderen op zoek naar eitjes en rupsen op brandnetels. Daarna bekeken ze steel en blad met een vergrootglas en zagen zo de brandharen. En de kinderen die geprikt werden, leerden dat weegbree en hondsdraf tegen de jeuk helpen! Vervolgens onderzochten ze een paardenbloem en proefden van overheerlijke paardenbloemjam.

Watergevecht
Waterdiertjes vangen blijft voor alle generaties een plezier. Zowel kinderen als begeleiders waren fanatiek aan het scheppen. Er werden dit jaar niet zoveel kikkervisjes gevangen, maar wel veel posthoornslakken en larven van juffers en waterkevers, enkele kikkers en waterschorpioenen, een kleine watersalamander en een stekelbaarsje. Het werd spannend toen een larve van een de geelgerande watertor een andere larve te lijf ging…

Hulp gevraagd!
De scholenwerkgroep is op zoek naar iemand die kan ondersteunen bij de planning van de schoolbezoeken. Het werk omvat het inventariseren van de beschikbaarheid van vrijwilligers, versturen van uitnodigingen aan de scholen, plannen van de schoolbezoeken en contact onderhouden met de leerkrachten. De groepen 3 en 4 komen in de periode mei-juni, de groepen 1/2 en 5 in oktober-november.

Lijkt het je leuk om zo een bijdrage te leveren? Stuur dan een mail naar ivngeldrop@gmail.com ter attentie van Margot Klaren.

Ontdek meer over

Deel deze pagina