Insecten en bodemdieren

Speuren naar kleine beestjes in de Zintuigentuin

Geldrop 30 juni 2023

In de laatste weken van mei gonsde het in de Zintuigentuin. Niet alleen door zoemende insecten, maar vooral ook door de kinderen van groep 3. Ruim 325 kinderen en hun begeleiders deden mee met het Kleinebeestjespad van de scholenwerkgroep.

Raadsel
Na een wandelingetje door de Bloemenhof kregen alle kinderen bij de Zintuigentuin een loeppotje om de gevonden beestjes goed te kunnen bekijken. Verspreid over de tuin kwamen ze negen opdrachten tegen. Sommige van die opdrachten begonnen met een raadsel, bijvoorbeeld “Ik ben klein. Ik ben rond. Jullie vinden dat ik er lief uitzie. Ik heb sprieten op mijn kop. Ik eet bladluizen. Vaak is mijn schildje rood, soms geel of zwart. Ik heb stippen op mijn schild. Weet je het al? Wie ben ik?” Het antwoord op dit raadsel is natuurlijk een lieveheersbeestje, dat wisten alle kinderen wel. En vervolgens was het speuren geblazen!

Bijzondere beestjes
Sommige kinderen bleven vasthoudend als spinnen net zolang zoeken tot ze een bepaald beestje hadden gevonden, anderen waren als bezige bijen in de weer om er zoveel mogelijk te vinden. Maar allemaal waren ze enthousiast en kwamen ze tot de ontdekking dat al die insecten en andere kleine beestjes bijzonder zijn! Zo lopen mieren in een rij, maken bijen honing en glibbert een slak over een slijmspoor.

Vlaai van de maand
Op één van deze dagen kregen we onverwachts bezoek van een camerateam van Geldrop-Mierlo24, dat aan onze vrijwilligers de vlaai van de maand overhandigde. Petra en Tineke vertelden enthousiast over het scholenwerk. Het gemaakte filmpje is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=b5JlLvkNUUI

Hulp gevraagd!
De scholenwerkgroep is op zoek naar iemand die kan ondersteunen bij de planning van de schoolbezoeken. Het werk omvat het inventariseren van de beschikbaarheid van vrijwilligers, versturen van uitnodigingen aan de scholen, plannen van de schoolbezoeken en contact onderhouden met de leerkrachten. De groepen 3 en 4 komen in de periode mei-juni, de groepen 1/2 en 5 in oktober-november.

Lijkt het je leuk om zo een bijdrage te leveren? Stuur dan een mail naar ivngeldrop@gmail.com ter attentie van Margot Klaren.

De foto is gemaakt door Margot Klaren

Ontdek meer over

Deel deze pagina