Landschapswandeling De Plateaux/Hageven

Wandelliefhebbers kunnen op 26 september op pad met IVN Geldrop. De route voert door het  Nederlands-Belgisch natuurgebied De Plateaux/Hageven. Start is om 13.30 uur bij de werkschuur van Natuurmonumenten, Barrier 15a, Bergeijk. Carpoolers vertrekken om 12.45 uur van de parkeerplaats bij Kasteel Geldrop, aan de Helze. Deelname (zonder honden) is gratis.

Door een gevarieerd landschap met heide, vennen, bossen en vloeiweiden gaat de drie uur durende wandeling met natuurgidsen van IVN Geldrop op 26 september. De Plateaux vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven ten zuiden van Valkenswaard, en ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Op een klein oppervlak bevindt zich een oud, ingenieus vloeiweidensysteem van kanaaltjes en stuwtjes dat Maaswater aanvoert. Dankzij dit kalkrijke water groeien er orchideeën en herfststijloos.

Het gebied als geheel vervult de functie van ‘klimaatbuffer’, wat betekent dat het kostbare hemelwater niet wordt afgevoerd maar juist vastgehouden. Deze sponswerking voorkomt dat er elders wateroverlast ontstaat, en het levert tevens een buffer voor drogere tijden op. Desondanks kampt ook dit gebied met verdroging

Inlichtingen
De aandacht tijdens deze doorloopwandeling gaat vooral uit naar de landschappelijke kenmerken en waarden van het gebied. Halverwege is een pauze in de natuur. Advies is tevoren op de website te kijken of de wandeling doorgaat. Voor verdere inlichtingen: Mariet Vissers, 040 2856622, en Tinus de Gouw, 06 12141901. Wil je nog meer (laten) genieten en leren met IVN? Dat kan, als lid, donateur of vrijwilliger. Stuur een mailtje naar ivngeldrop@gmail.com. Met IVN beleef je de natuur!

De foto is gemaakt door Frans van den Boom.

Waar
Plateaux/Hageven
Barrier 15a,
Bergeijk
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Tinus de Gouw

Gids IVN Geldrop
Tinus de Gouw, 06 12141901

Ontdek meer over

Deel deze pagina