Nieuwe dassenwerkgroep!

Nieuwe dassenwerkgroep!

Emmen-Coevorden 25 november 2021

We zijn met een groep van acht enthousiast van start gegaan met de dassenwerkgroep. Een aantal dassenburchten in ons rayon is al bekend, maar dat wil niet zeggen dat het zeker is dat deze burchten nooit zullen verdwijnen. Door omstandigheden zoals bomenkap, verhoging van de waterstand, onrust,  kan een dassenfamilie besluiten te verkassen. Aan onze werkgroepleden de taak om in de gaten te houden of omstandigheden rondom de burchten veranderen, moedwillig of door onwetendheid.

Toen een deel van het Dalerveensche Veen werd omheind om vee te laten grazen werd over het hoofd gezien dat daardoor een dassenburcht werd ingesloten. Arie de Vreugd, die op de hoogte was van de burcht heeft ervoor gezorgd dat er onder de omheining een ruime buis  werd gelegd, waardoor de das ‘s nachts zijn voedselterritorium kon bereiken via deze tunnel.

Ons rayon reikt in het oosten tot de Duitse grens en loopt in het noorden langs het Zuiderdiep, de weg langs Valthe, Valthermond, richting Musselkanaal. Dit gebied is nog dun bevolkt (ook) wat dassen betreft. Maar ze zullen, als de omstandigheden gunstig zijn ook deze kant uit komen. Wij houden ze in de gaten en zullen ze waar nodig beschermen.

Helaas worden er veel dassen aangereden in het verkeer. Meld een dode das bij

Arie de Vreugd, tel.: 06 37419410.
 

Foto: Henk en Janetta Bos

Deel deze pagina