Van de Natuurgids, rubriek 2022

Van de Natuurgids, rubriek 2022

De Wâlden 9 november 2022

IVN de Wâlden ‘Natuurgids in beeld’ : Jantsje Zwart

1. Jantsje, wat is je persoonlijke (natuur) favoriet in de Wâlden?

Sinds 2000 woon ik in De Wâlden, daarvoor woonde ik ‘op’e Klaai’. Van een open, vlak kleigebied met mooie terpdorpen, naar de ‘smûke’ boomrijke Wâlden. Maar wat een verrassing, door de jaren heen, die variatie aan landschapstypen in deze omgeving. Nooit verwacht dat er in Fryslân zandpaden bestonden bij Eastermar en holle paden bij Bakkefean. En het eeuwenoude beekdal van het Keningsdjip met bos, heide en blauwgrasland. En dan de Noardlike Fryske Wâlden met het prachtige coulissen landschap. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken! Een natuurfavoriet heb ik (nog) niet. In 2008 kwam ik via een excursie in aanraking met het IVN en de Natuurgidsenopleiding. Dat heeft mijn belangstelling voor de Wâlden qua natuur en in cultuur-historisch opzicht nog meer aangewakkerd. Het eerste gebied waar ik – samen met een ervaren IVN’er – na de opleiding een excursie mocht geven, was het wijkenlandschap bij Drachtsterkompenije. Ook een uniek gebied binnen de Noardlike Fryske Wâlden en wat mooi dat dit bewaard gebleven is!

2. Waar zet je als Natuurgids op in komend jaar met de Wâlden-natuur?

Het liefst doe ik, samen met anderen, activiteiten met kinderen. Bijv. nestkastjes timmeren, waterdiertjes of bodemdiertjes zoeken, het maakt me niet uit. Van veel dingen weet ik maar een beetje, maar het is het allermooist om samen op ‘belevings- en ontdekkingstocht’ te gaan. De natuur ervaren, je erover verwonderenen ervan leren. En dan komt ook zeker het besefdat we met zorg om moeten gaan met alles wat leeft. Ik onderschrijf de missie van het IVN: ‘IVN verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is.’ Nooit zal ik vergeten hoe ik in mijn adoptiegebied voor het eerst een ijsvogeltje zag zitten. Op een takje, boven een sloot. Het was net of stond de tijd even stil, een onbeschrijfelijk mooi (natuur)moment. Dat gun ik iedereen. 

3. Wat wil je nog meer ‘kwijt’: (eigen) foto in de natuur, boekentip, film, jongeren betrekken, samenwerken…?

Wat zou het mooi zijn als we nog meer kinderen en jongeren zouden kunnen betrekken bij denatuur activiteiten. We weten dat de natuur goed is voor de ontwikkeling van kinderen/jongeren.Als kinderen geraakt worden door de natuur, zullen ze er (ook in de toekomst) goed voor willen zorgen. 

Om hen te bereiken moeten we er samen de schouders onder zetten. Door middel van kennis delen met elkaar en ook in contact met andere IVN-afdelingen, andere natuurorganisaties. Om van elkaar te leren en elkaar te versterken. Boekentip, voor kinderen (en ‘oudere kinderen’): ‘Het verborgen leven van bomen’, Peter Wohlleben.

Deel deze pagina