De Lege Midden
Paddenstoelen
donderdag03okt2019

Paddenstoelen excursie hoe was het

Zaterdagmorgen 21 september vertrokken we vanuit Akkrum richting Katlijk en parkeerden onze auto’s op de parkeerplaats van het Katlijker Skar. Een terrein in beheer van het Fryske Gea.  Dit unieke natuurgebied is ontstaan in de laatste ijstijd en was oorspronkelijk een groot heide gebied  maar werd begin 19de eeuw geschikt gemaakt voor landbouw en hout productie. Dankzij de overname in 1969 door het Fryske Gea is de teloorgang van dit unieke gebied voorkomen en de oorspronkelijke begroeiing hersteld.

katlijkerskarWe begonnen onze paddenstoelen excursie met zomerse temperaturen en starten bij/in het nog authentieke hakhoutbosje. Gelijk bij het begin van ons pad in dit bosje  zagen we de eerste zwavelkopjes waar van er  later nog vele zouden volgen. De kleine helmmycena werd ook niet gemist en we waren allen gelijk onder de indruk van die stokoude eikenstobben bedekt met mos en varens waar van alles opgroeide en een plaatje waren voor de fotograven onder ons. Lopend op het pad kwamen we vele vaal hoed paddenstoelen tegen, deze groeien veel langs paden en zijn zeer algemeen. Zo ook de trechterzwam waar velen van te zien waren al lopende en kijkende naar al dat moois kwamen we toch iets bijzonders tegen en jawel de zwerminktzwam, dit zijn allemaal inktzwammetjes bijeen en inderdaad een zwerm die alleen voorkomen op oude stobben die al eerder bewerkt zijn door andere paddenstoelen  

paddestoel

 

 Bij het  verlaten van het hakhoutbosje zagen we op een dode stam een prachtig gekleurde houtzwam en denken dat dit de  Vermiljoenhoutwam was . Hierna kwamen we in een prachtig oude beukenlaan en helaas hadden sommige de tand der tijd niet doorstaan maar zijn dan voor houtzwammen een plaatje, we zagen dan ook de tonderzwam in alle vormen en maten. Zo ook de porseleinzwam op takken die op de grond lagen en struinend door dit alles kwamen we steeds meer tegen van elvenbankjes, spekzwoerdzwam tot zwarteknoop zwammetjes.

 Al lopend raak je ook wel eens iets en toen begon het te stinken en wat zie je dan, ja de stinkzwam maar die mistte zijn olijfgroene hoed. Wij vroegen ons toen af hoe kan dat ?  De enigszins klokvormige hoed is bedekt met een breed en dikmazig  netwerk waarop een dikke donker olijfgroene laag zit die sporen bevat. Deze verspreidt die sterke aasgeur waar vliegen op afkomen. Deze nemen die slijmlaag en sporen mee om te verspreiden en na korte tijd is het slijm verdwenen en zien we het witte mazige netwerk op de hoed . 

inktzwam

Na het zien van vele soorten paddenstoelen waaronder ook eekhoorntjesbrood begonnen onze magen inmiddels  hier en daar ook te knorren en hebben we onze auto’s weer opgezocht om tevreden naar huis te rijden met in ons gedachten het  bijzondere leven van de paddenstoelen.