Vogels voeren

Vink in zonnebloem 16 december 2017
Na een jaar met tetterende eksters, grazende houtduiven en tot wel twaalf trammelant makende kauwen in de tuin, zijn ze er eindelijk: zangvogeltjes! En in een paar weken tijd meteen vijf soorten. Als pioniers een paartje koolmezen. Een voor een trekken ze de zaden uit de uitgebloeide zonnebloemen, vliegen er mee naar de boom en pulken met poot en snavel het schilletje eraf. Een hele klus. Ook een vink komt op de zonnebloemen af, een vrouwtje. Haar bek is bijzonder goed ontworpen om zaden te pellen: terwijl ze relaxt op een zonnebloem blijft zitten, pakt ze een zaadje en verwijdert behendig met snavel en tong het schilletje, daar komt geen poot aan te pas. De zaden gaan dan ook in een veel hoger tempo naar binnen dan bij de mezen.

 

Koolmees in voerhuisjeAls de zonnebloemen op raken, vul ik een klein plastic voederbakje dat aan
de schuurdeur hangt met zaden en meelwormen. De koolmees ontdekt het onmiddellijk en even later een roodborst, maar de vink gaat er niet in. Ik vraag me af of hij het te eng vindt, of te moeilijk. Of dat het gewoon niet in hem opkomt. Wie wel uit het bakje eet, is de ekster. Na dagen oefenen lukt het hem om als een acrobaat aan het minibakje te hangen. Druk fladderend klemt hij zijn poten om het randje. Het kost zichtbaar veel energie, dus hij houdt het maar kort vol. Maar, hij kan iets wat de andere grote vogels niet kunnen, hij is duidelijk de baas in onze tuin.

merel in voederkooi in sneeuwDe ekster knoeit enorm. En ook de mezen en vinken zijn sloddervossen, er ligt van alles onder de zonnebloemen en het voederbakje. Voor een deel ruimt de vink dat op, maar kennelijk doet hij dat niet erg precies, want er komt al snel een merel op af. Hij scharrelt door de hele tuin en eet ook hier en daar een bes of trekt een worm uit de aarde. Andere nieuwe bezoekers die de boel afstruinen zijn twee heggemussen. Minutieus pikken ze elk zaadje van de grond. De concurrentie is groot. Ik koop een kooi voor over een voederplank in het gras. Het ziet er niet uit, tuinvogels achter tralies. Maar het werkt: ekster, kauw en duif kunnen niet bij het voer, merel, heggenmus en vink wel. Al duurt het een tijdje voor ze uitgevogeld hebben hoe je erin kruipt.

roodborst op lamp in sneeuwElke ochtend tijdens de koffie zit ik aan het raam gekluisterd. Zo rond half negen komen ze een voor een aanfladderen. Steeds vaker zie ik wel zeven soorten tegelijkertijd rondscharrelen in ons tuintje van vijf bij vijftien meter. En ze blijven een groot deel van de dag. Tijdens de sneeuwdagen gingen ze alleen even weg als wij zelf door de tuin liepen. En zelfs dan zitten ze soms gewoon in de boom of onder een bank of struik. De merel is de eerste die de vijver uitprobeert en een bad neemt. De ekster doet hem direct na. De koolmezen inspecteren uitvoerig de nestkastjes. Het mannetje keurt de rechter goed en slaapt er elke nacht. Waar het vrouwtje slaapt weet ik niet, misschien in het kastje van de buren? En gaat hij dan bij haar of zij bij hem als ze in het voorjaar een nestje bouwen?

Wil je weten welke vogels wat te voeren? Lees de tips van de Vogelbescherming.

Marisa Stoffers

Foto’s
Header: Koolmees, Henk Eland
Alinea 1 t/m 4: van boven naar beneden: vink, koolmees, merel, roodborst, Sergei Herczog

Naar Overzicht blogs van Marisa Stoffers