Bloeiende agave

Dessert Greenhouse Hortus (c) Hortus 24 januari 2018
Op een morsige winterdag loop ik door de hortus, want ook in januari is daar allerlei moois te zien. Maar het is koud, dus na een rondje tuin, ga ik snel naar het achterste deel van de drie klimatenkas: de woestijn. In die broeierige hitte groeien cactussen en andere vetplanten met stekels en dikke vlezige bladeren waar vocht in opgeslagen zit. De vorige keer dat ik hier stond, was het zomer en tekende ik een agave na.

Tekening agave (c) Marisa StoffersEen agave is een rozetvormige plant met langwerpige bladeren in een scherpe punt en doornen langs de rand. De meeste soorten komen uit Mexico, deze Agave potatorum ook. De Mexicanen maken er pulque van, een alcoholische drank naar oud Azteeks recept. Ik loop er meteen heen (al tekenende krijg je toch een band met zo’n plant) om te kijken hoe het met de agave gaat. Ik kijk en ik kijk en ik kijk, mijn ogen steeds groter, ik sta werkelijk paf.

bloeiende agave in de hortus amsterdam (c) marisa stoffersVanuit de lage rozet is uit het niets een boomhoge stam gegroeid! Ik leg mijn hoofd in mijn nek en zie boven in de glazen kas rondom de stevige stengel meerdere gele bloemen zitten. De stam is misschien wel zes of zeven meter lang! Vijf maanden geleden was daar nog geen spoor van te bekennen. Ik ben verbijsterd. Wanneer is dit wonder geschied?
Thuis struin ik de facebookpagina van de hortus af, op zoek naar foto’s. Half september begon de bloemstengel te groeien, soms wel 30 cm per dag. Begin november zit de top vol knoppen. En dan op 23 november, na twee maanden groeien, bloeien de eerste bloemen. Het begint onderaan en klimt op, wekelijks komen er nieuwe bloemen bij. Als ik er 10 januari ben, bloeit de top. Hoe lang het voortduurt, weet ik niet. Het is bijzonder, een wonder. Maar eindig: het kost de plant zo veel energie, dat hij uiteindelijk bekaf de pijp uitgaat.

Marisa Stoffers

Is er iemand die weet waaróm de agave een meters hoge bloemstengel maakt? Ik heb het niet kunnen vinden… Uw overdenkingen hoor ik graag: marisa.stoffers@gmail.com

Foto’s
Header: Bloemen van de agave, Hortus Botanicus Amsterdam
Alinea 1: De woestijn kas, Hortus Botanicus Amsterdam
Alinea 2: Tekening van de bewuste agave, Marisa Stoffers, 11 juli 2017
Alinea 3: De metershoge agave met bloemen in top op 10 januari 2018

Naar Overzicht blogs van Marisa Stoffers