Bioboer met aaibare geiten

ellen hageman blogs17 februari 2014
Wanneer ik naar de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos loop, lijkt het net alsof ze me lachend welkom heten: de geiten steken hun kop door de spijlen van de stal. Wat een grappige beesten zijn het toch met hun sik. Zouden ze weten dat er naast de stal een automaat met voer hangt? Voor 20 cent kun je de geiten voeren. Als ik naar binnen loop, zie ik er nog meer. De meeste zijn wit, sommige hebben bruine of zwart-witte vachten. Ik zie een paar geiten die juist via een loopplank naar een plateau omhoog klimmen. Het is een leuk gezicht. Maar het wordt nog leuker als ik verder loop naar het gedeelte met de lammeren. Wat zijn ze schattig! Via een deur kom je in de stal. Je mag hier gewoon rondlopen. Een groepje kinderen speelt met de lammeren terwijl ze hen brokjes geven.

ellen hageman blogsHet is woensdagmiddag en er druppelen steeds meer ouders met kinderen binnen. Veel kinderen nemen flesjes geitenmelk mee. Die kun je kopen in de boerderij. Verrukt geeft een kleuter een lam de fles. Gretig sabbelt het dier aan de speen. De kop van een zwart varken piept boven een schot uit. Hij lust ook wel een slok en dat krijgt hij. In een hok zie ik lammeren die er anders uitzien. Ze hebben bredere oren en een langer lijf. Drie zijn wit, één heeft een bruin vel. Ze hebben een hoog knuffelgehalte. Een verzorger stapt in het hok en zet deze jonkies aan het drinken. Met twee handen houdt hij de kop van een lam vast en leidt de bek naar een grote speen. Via een slang wordt de melk opgezogen uit een melkmachine. Na een tijdje is de volgende aan de beurt. Hij spartelt behoorlijk tegen, heeft niet in de gaten dat hem iets lekkers wacht. Ook hij moet nog leren drinken. De volgende heeft geen hulp nodig. “Jij kan het zelf al.” Als ze allemaal gedronken hebben, verdwijnt de verzorger weer.

ellen hageman blogsIk loop naar de buitenrand van de grote stal. Daar staan drie koeien. Eén van de koeien is aan het herkauwen. Er druipt nogal wat speeksel uit zijn bek. Een jongetje dat met zijn ouders staat te kijken, roept vol afschuw: “Gatverdamme dat is vies!” De stallen zijn niet alleen toegankelijk voor bezoekers, de dieren lopen ook bij elkaar in en uit. Een bruin varken ligt gezellig op de rug van een koe. Hennen en hanen tippelen zowel binnen in de stallen als buiten rond. Ik zie dat ze wel hun eigen legstokken en legkastjes hebben. De eieren mag je tegen betaling zelf rapen. Die zullen vast heel lekker zijn. De dieren hebben veel ruimte en allen krijgen ze biologisch voer. Bij de winkel neem ik straks een doos mee, bedenk ik. En nu op naar het restaurant voor een broodje geitenkaas. In de verte zie ik de verzorger van daarstraks, druk in de weer met een groep kinderen en een ponykar. Het is hier echt leuk!

Geitenboerderij Ridammerhoeve is geopend van 10 tot 17 uur, alle dagen behalve dinsdagen. Er is een restaurant en een winkel. De boerderij vervult een functie als zorgboerderij. Daarnaast bieden zij een educatief programma aan voor het primair en het voortgezet onderwijs.

Adres:
Nieuwe Meerlaan 4
1182 DB Amstelveen
www.geitenboerderij.nl

Ellen Hageman

Foto’s: Ellen Hageman

Terug naar Blog Archief