Tiny Forest in de “Nieuwe Natuur Podcast” artikel

Tiny Forest in de “Nieuwe Natuur Podcast”

Jongeren in de Natuur lanceerde de “Nieuwe Natuur Podcast”. Wat is nieuwe natuur en bestaat het eigenlijk wel? In de ‘Nieuwe Natuur Podcast’ gaan jeugdbonders Rien de Vries en Rick Buesink op zoek naar antwoorden op die vraag.

Hiervoor spreken ze over groene daken, evolutie in steden, kleine bossen, vrij stromende beken en nog véél meer!

Aflevering 5: Tiny Forest

Louwra Postma (Junior Projectleider IVN Natuureducatie) neemt je mee naar Tiny Forest ”Het Wonderlijke Bos” midden in Utrecht Overvecht. Dit kleine bos is een van de vele Tiny Forests in Nederland die IVN samen met schoolklassen heeft aangelegd. Na het bijwonen van een buitenles legt Louwra uit hoe een Tiny Forest tot stand komt, wie het aanlegt en welk groot belang het heeft in natuureducatie. Ook beantwoordt ze onze vraag ”Is een Tiny Forest nieuwe natuur?”

Luister de aflevering over Tiny Forest

Nieuwe Natuur Podcast

De JNM – Jongeren in de Natuur heeft de afgelopen twee jaar in het teken gestaan van nieuwe natuur in Nederland, financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Podcastmakers Rick en Rien leggen in een trailer van 6 minuten uit hoe ze dat gaan doen. De heren komen tijdens een wandeling tot de conclusie dat ze nieuwe natuur kunnen opdelen in drie pijlers. Nieuwe wildernis, te zien in de Oostvaardersplassen; ‘working with nature’, zoals de kustverdediging door middel van de zandmotor of het project Ruimte voor de Rivier; en natuurlijk stadsnatuur, denk hierbij aan ‘tiny forest’ en groene daken.

“We gaan bellen”, zegt Rien. De experts zijn druk bezet en Rick en Rien krijgen hun voicemail, die spreken ze in om een afspraak te maken. Dat lukt en ze komen in gesprek met de experts. Terugkerende elementen als hoe de natuur er over 200 jaar uit zal zien en waar ze nu echt naartoe moeten om die nieuwe natuur te zien, geven vorm aan de podcast. De podcast in te vinden op Spotify.

Naar alle afleveringen van de podcast ‘Nieuw natuur’

JNM – Jongeren in de Natuur

De JNM – Jongeren in de Natuur is een vereniging voor en door jongeren tussen de 11 en 25 jaar. Het doel van de JNM is om jongeren belangstelling voor en kennis van de natuur bij te brengen. Het thema Nieuwe Natuur heeft centraal gestaan tijdens kampen of activiteiten in de nieuwe natuur en in de onlangs gelanceerde podcast, geëdit door Siebe de Vries.

Op 27 november komt dit alles samen in Den Haag tijdens het Nieuwe Natuur symposium bij Hogeschool Inholland. Naast dit bijzondere themajaar is het ook een jubileumjaar. De vereniging JNM bestaat inmiddels 75 jaar.

Deel deze pagina