Eigen minibos voor kinderopvang SKR: ‘Natuur is net zo belangrijk als rekenen’

Eigen minibos voor kinderopvang SKR: ‘Natuur is net zo belangrijk als rekenen’

Tiny Forest 26 oktober 2021

Gekleed in kleurige laarsjes en regenjassen scheppen tientallen kinderen op 19 oktober 2021 vrolijk in de grond. Zij planten een minibos aan op het speelplein van Kinderopvang SKR, locatie Andrea, in Ridderkerk. SKR is hiermee de eerste kinderopvang met een Tiny Forest in Nederland. Bovendien heeft deze plantdag de jongste planters ooit, want ook de peutergroep helpt een handje mee.   

‘Het speelplein bestond voor driekwart uit steen, maar wordt nu omgetoverd tot een Tiny Forest’, vertelt Ruben Mulder, projectleider bij IVN. Het minibos, met de naam Buitenbolsebos, heeft de vorm van een vlinder, met twee halve boomstammen als voelsprieten. Dat ontwerp is een maand eerder uitgedacht de pedagogisch medewerkers van SKR, onder begeleiding van Ruben. Het bosje bestaat uit 25 inheemse soorten zoals eiken, essen, wilgen, esdoorns en meidoorns, zo’n 600 bomen in totaal.

Spierballen

Na een feestelijke opening van het bos volgt een plantinstructie van hovenier Jan, die als erkend Tiny Forest hovenier werkt bij Dolmans Landscaping. Een groep kinderen van zeven tot twaalf jaar luistert aandachtig naar hem. ‘Wat heb je nodig om bomen te planten’, vraagt hij? ‘Een boom’, ‘een schep’, ‘spierballen’, roepen de kinderen. ‘Moet een boom zo in de grond?’, vraagt Jan terwijl hij de boom ondersteboven houdt. ‘Neeee’, joelen en lachen de kinderen. Dan is het tijd voor het echte werk: de bomen mogen de grond in.

Vier laarzenvoetjes

Tim plaatst een boompje in de grond terwijl zijn broer Erik daar met een schep wat aarde bijgooit. Hij stampt de grond licht aan met zijn kaplaarzen en haalt weer een nieuwe boom. Zorgvuldig meten de broertjes de afstand tussen de bomen: vier laarzenvoetjes. Tiny Forest Plantdag RidderkerkAls ze klaar zijn kiezen ze een boom uit en hangen daar een naambordje aan. Erik: ‘Wij zijn Rangers, dat betekent dat wij deze boom extra goed in de gaten gaan houden.’ Een week eerder hebben alle Rangers, de kinderboswachters, les gehad over wat een Tiny Forest precies is en waarom het zo belangrijk is. Waar gaan ze als Ranger precies op letten? Tim: ‘We kijken of de boom wel goed groeit. Ik hoop dat hij heel hoog wordt!’ Dat gaat wel lukken zegt hovenier Jan, de hazelaar die de jongens hebben geplant kan wel drie tot vijf meter hoog worden. 

Wortels omhoog

Dan zijn de echte jonkies aan de beurt. Hand in hand komen de twee- en driejarigen aangelopen. Ze zetten boompjes in de vooraf geschepte gaten en gooien er aarde bij, met kleine schepjes maar vooral met hun handen. Een vrolijke peuter in een gele regenjas probeert drie keer een boompje met de wortels omhoog in de grond te zetten. Bij de vierde poging valt het kwartje, de peuter zet het boompje keurig met zijn wortels in de grond.

‘Natuur net zo belangrijk als rekenen’

Het planten is een mooi voorbeeld van spelend leren in de natuur, zegt Bianca Hogendoorn, clustermanager bij SKR. ‘Voor hun ontwikkeling is natuur net zo belangrijk als rekenen. Kinderen zitten al zoveel binnen, wij vinden het belangrijk dat ze lekker buiten spelen. Bovendien willen we kinderen graag meegeven dat de natuur ze zoveel brengt.’ Naast de kinderopvang is ook de gemeente erg betrokken bij de Tiny Forests, vertelt Ruben Mulder. ‘Dit is al het tweede Tiny Forest in Ridderkerk. En in het voorjaar volgt een derde.’ 

Tiny Forest Plantdag Ridderkerk

 

Deel deze pagina