2000m2 bedrijventerrein in Wapenveld omgetoverd tot beleefbaar groen

2000m2 bedrijventerrein in Wapenveld omgetoverd tot beleefbaar groen

Tiny Forest 11 juni 2021

Nederland telt zo’n vierduizend bedrijventerreinen, gezamenlijk goed voor een gebied van 1.100 vierkante kilometer Zo’n 99% van deze bedrijventerreinen is sterk versteend en dat geeft problemen door hitte, wateroverlast en droogte. Veel bedrijventerreinen kunnen een stuk duurzamer, gezonder en aantrekkelijker. Om je te inspireren nemen we je mee naar bedrijventerrein Van der Zeelaan in Wapenveld.

Bij het Gelderse bedrijventerrein is de afgelopen maanden door IVN Natuureducatie en Leadax samen met De Weerdt Hoveniers tweeduizend vierkante meter plantsoengras omgetoverd tot een natuurreservaat met bos, een bloemenweide, buitenwerkplek en een speciale wandelroute. Werknemers van de daar gevestigde bedrijven kunnen vanaf nu ondergedompeld worden in de natuur.

Tiny Forest wapenveld opening

Foto: Gedeputeerde Peter Kerris (Provincie Gelderland), CEO Roeland van de Delden (Leadex) en regiodirecteur Joline de Weerdt (IVN Natuureducatie) hebben Tiny Forest Van der Zeelaan feestelijk geopend.

Joline van de Weerdt, regiodirecteur Oost IVN Natuureducatie, tijdens de feestelijke opening: ‘Groen is goed voor de biodiversiteit en helpt bedrijventerreinen ook om beter bestand te zijn tegen wateroverlast en hittestress. Wij zien veel groeipotentie voor mens en natuur in groene bedrijventerreinen. Groen moet meer zijn dan een decor. In Tiny Forest Van der Zeelaan zie je dat groen echt toegankelijk is gemaakt voor de werknemers. Zij kunnen er buiten werken, ontmoeten en ontspannen.’

Dit project is gefinancierd door het Deltaplan Biodiveriteit, Leadax, Provincie Gelderland en gemeente Heerde.

Eerste Forest Therapy Trail van Nederland

In Tiny Forest Van der Zeelaan vind je de eerste Forest Therapy Trail van Nederland. Een wandeling over de route door het bos, gerealiseerd door bosbadgids Gudrun Feldkamp, bevat verschillende oefeningen, die het stressniveau verlagen. De geur van naaldbomen, de glinstering op het water en de wind in de hoge bomen zijn bijvoorbeeld zintuiglijke waarnemingen die voor ontspanning kunnen zorgen.

Het effect van groen

Tijdens de opening was ook aandacht voor het effect van groen op de mens. Wetenschapsjournalist Mark Mieras hield in het Tiny Forest een Tiny Talk over wat groen met je doet. De deelnemers kregen de vraag: kijk eens naar links en kijk daarna eens naar rechts. Wat doet het met je? De mensen zagen het enorme contrast tussen het imposante grijze gebouw en het Tiny Forest (zie onderstaande foto). Een van de werknemers reageert: ‘Het grijze gebouw levert geld op en de natuur rust.’ Dat is misschien wat je zou denken, maar onderzoek bewijst het tegenovergestelde. Natuur levert naast rust ook geld op. Uit onderzoek blijkt dat natuur zorgt voor minder stress, oplossingsgerichter denken en minder burn-outs. Investeren in groene en duurzame bedrijventerreinen biedt mooie kansen.

Tiny Forest wapenveld - contrast

Gezocht: gemeenten en bedrijventerreinen met ambitie voorklimaatadaptatie en vergroening

Het Tiny Forest op bedrijventerrein Van der Zeelaan is een start. Op naar meer groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen. Grootschalige vergroening van deze terreinen is de duurzame oplossing om hier verandering in aan te brengen. Daarom bereidt een brede coalitie een aanvraag voor ter versterking van biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid op bedrijventerreinen, die wordt ingediend bij het Nationaal Groeifonds: ‘Werklandschappen van de toekomst: groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen’.

Wil je meer weten over het aan te vragen programma of als bedrijventerrein en gemeente aanmelden om mee te doen

 

Deel deze pagina