Acht tips voor een groen schoolplein

Acht tips voor een groen schoolplein

Primair onderwijs 1 juni 2022

Op een groene plek in Rotterdam ontdekten leerlingen van zes verschillende basisscholen hoe leuk en fijn spelen en bewegen in de natuur is. Zij bezochten de Speeldernis, een inspirerende natuurspeel- en leerplek. Tijdens het bezoek deden de kinderen inspiratie op voor het ontwerp van hun toekomstige groene schoolplein. Wat mag volgens kinderen echt niet ontbreken? Wij verzamelden hun beste tips!

Tip 1: Losse onderdelen

Zorg voor losse onderdelen op het plein, zoals takken, stenen en blaadjes. Leerlingen zien daar eindeloze mogelijkheden in: hutten bouwen, mandala’s maken, fantasiespellen met ‘zwaarden’ of dammetjes bouwen.

Tip 2: Een klim-of klauterparcours

Leg een parcours aan met bijvoorbeeld boomstammen om over te balanceren – het liefst boven het water, of met stenen om op te springen en touwen om aan te hangen. Als het maar uitdagend is.

Tip 3: Planten en bomen

Wat ook absoluut niet op het schoolplein mag ontbreken zijn planten en bomen. Bomen zorgen voor schaduw en met (de juiste) planten trek je veel beestjes aan, zodat leerlingen op het schoolplein diertjes kunnen zoeken. Zet de loeppotjes maar klaar!

Tip 4: Groene verstopplekken

Een plek om je even terug te trekken is fijn. Daar kan een wilgentunnel of een doolhof van wilgentenen voor zorgen.

Tip 5: Eetbaar groen

Iets eetbaars is ook welkom op het schoolplein, bijvoorbeeld in de vorm van een moestuin. Vooral aardbeien zijn populair!

Tip 6: Buitenlokaal

Een schoolplein is niet alleen om te spelen als het aan de kinderen ligt, buiten leren staat ook hoog op het wensenlijstje. Met een buitenlokaal kan er gemakkelijker en vaker buiten les gegeven worden. Kleed het aan met een krijtbord, bankjes en een tarp voor schaduw.

Tip 7: Klimboom

Wie durft er de boom in? Een klimboom is de ideale plek om grenzen te verkennen.

Tip 8: Zand en water

Verschillende ondergronden zorgen voor divers speelplezier. Met zand en water willen de leerlingen lekker kliederen!

Lees meer over groene schoolpleinen

Foto: ter illustratie, dit zijn niet de Rotterdamse kinderen uit het interview.

Deel deze pagina