Een natuurcursus ontwikkelen?

Fijn dat je wilt helpen met de ontwikkeling van educatie binnen IVN. Er zijn veel verschillende soorten taken, dus er zit vast iets bij dat bij jouw kennis, vaardigheden en voorkeuren past. Deze pagina gaat over meehelpen met het IVN Cursushuis. Dat zijn materialen en diensten die IVN afdelingen helpen met het aanbieden van educatie voor volwassenen. Ligt jouw interesse ergens anders? Bijvoorbeeld bij mee helpen ontwikkelen van lespakketten voor basisscholen? Kijk dan bij het desbetreffende thema.

 

Natuurgidsenopleiding volgen via IVN Natuureducatie

3 manier ontwikkelen van een natuurcursus

 1. Ondersteuning van de Natuurgidsenopleiding;
 2. Ontwikkelen en reviseren van ander cursusmateriaal, zowel voor natuurcursussen als voor gidsencursussen;
 3. Ontwikkelen en reviseren van beleid en advies

 

1. Ik wil helpen met de Natuurgidsenopleiding. Doorlopend.

 • Als cursuscoach. Dan help je startende opleidingsteams met hun plannen en wat ze allemaal moeten regelen. Je bent een vraagbaak en sparringspartner.
 • Als lid van de Meetlat. Zij bekijken de opzet van NGO’s voordat ze van start gaan. Ze bepalen dan of die het officiële stempel IVN Natuurgidsenopleiding mogen dragen.
 • Als lid van de Stuurgroep. De Stuurgroep stuurt de andere vrijwilligers van het Cursushuis aan en regelt hun studiedagen, denkt na over doorontwikkeling en het beleid.

2. Ik wil helpen met het ontwikkelen van cursusmateriaal. Op projectbasis.

 • Als conceptontwikkelaar. Je bedenkt in een groep hoe een cursus eruit moet gaan zien en welke materialen daar bij horen.
 • Als schrijver. Je schrijft de teksten van cursistenboeken of docentenhandleidingen die daarna naar de hoofdredacteur gaan.
 • Als inhoudsexpert. Je doet mee met ontwikkelsessies of bent een vraagbaak op afstand. Je zorgt ervoor dat informatie in de boeken klopt. En hebt misschien wel leuke weetjes om te delen.
 • Als kritische meelezer. Je mag je focussen op de inhoud, maar ook of de teksten wel goed lopen en voor jou als lezer alles duidelijk is.
 • Als fotograaf. Je gaat naar buiten voor nieuwe foto’s of deelt foto’s uit jouw archief die we kunnen gebruiken in boeken of presentaties.
 • Interesse in één of meerdere van deze rollen? Stuur een email naar cursushuis@ivn.nl. Dan krijg je een mail als we starten met een nieuw project. Per keer kun je beslissen óf je mee wilt doen en hoe dan. We plaatsen ook oproepjes op Ons IVN en in de Stuifmail.

3. Ik wil op beleidsniveau meedenken over educatie binnen IVN en de ontwikkeling daarvan.

 • Als lid van de Stuurgroep van het Cursushuis. Daar ben je doorlopend lid van. Drie keer per jaar komen we samen en bespreken dan zaken rondom de NGO, maar ook vragen zoals hoe bijscholing van IVN’ers geregeld moet zijn, wanneer materiaal toe is aan revisie of hoe we ons als IVN op educatie profileren.
 • Als meedenker op losse projecten. Dan werk je incidenteel, tijdelijk mee met het Cursushuis. Denk aan projecten zoals profilering op educatie, hoe we het beste marktonderzoek kunnen doen of hoe we het beste kwaliteit kunnen borgen.