Nieuws

In 2024 bestaat de IVN Zomerweek 40 jaar!

De IVN Zomerweek wordt vanaf 1984 door een jaarlijks wisselende staf van vrijwilligers georganiseerd, waarbij het landelijk bureau van het IVN tot en met 1994 een ondersteunende functie had. Daarna werd de Zomerweek eerst onder een afdeling ondergebracht en werd later een Stichting.

Aanvankelijk was de IVN Zomerweek opgezet als cursusweek ter inspiratie voor IVN-ers en om de vaardigheden te verbeteren. Maar ook het bieden van een plezierige vakantie was vanaf het begin een doelstelling. Doelgroep is IVN leden en hun familie.

De eerste IVN-Zomerweek vond plaats in 1984 in het Friese dorp Bakkeveen. Tot en met 1986 werd de IVN Zomerweek in samenwerking met verschillende Volkshogescholen georganiseerd. Zij hadden vele nuttige faciliteiten, zoals een biologisch-dynamische tuin, cursusruimten, audiovisuele apparatuur en ervaring met cursussen, studiedagen e.d. Bij zo’n Volkshogeschool werd dan een tentenkamp opgeslagen. Daarna werden kampeerboerderijen gekozen als kampplaats. Jarenlang waren er aparte kindergroepen tijdens de IVN Zomerweek. De laatste jaren echter liep het aantal kinderen terug en zijn de kindergroepen ongeveer 5 jaar geleden gestopt. De nu nog meegaande kinderen vanaf 7 jaar doen gewoon mee aan het programma.

De Zomerweek vindt tegenwoordig nog steeds in groepsaccommodaties met kampeermogelijkheid plaats. De IVN Zomerweek bezoekt ieder jaar een andere regio in Nederland. De hele week zijn er excursies en lezingen, verzorgd door IVN afdelingen in de buurt of door andere natuurorganisaties. Een hele goede kennismaking met de regio. Doorgaans is er tegenwoordig plaats voor 75 deelnemers.

Voor meer informatie mail naar: zomerweek@ivn.nl