
Doe-tip: Onderzoek het slootwater bij jou in de buurt
Ga op onderzoek uit in Nederlandse slootjes! Het aantal soorten waterdiertjes en planten geeft inzicht in de biodiversiteit en daarmee de waterkwaliteit – die op verschillende manieren te meten is. Je kunt bijvoorbeeld de waterdiertjes tellen of onderzoeken hoe helder het water is.
Welke diertjes leven in de sloot?
De soorten waterdiertjes die leven in de sloot vertellen ons iets over de kwaliteit van het water. Met een schepnet, loeppot en een speciale zoekkaart Waterdiertjes kunnen kinderen en hun (groot)ouders op avontuur bij de sloot.
Maak je eigen schepnet
Een schepnet is ideaal om onder water op ontdekkingstocht te gaan zonder zelf nat te worden. Heb je er geen in huis? Geen probleem, je kunt hem gemakkelijk zelf maken. Hieronder lees je hoe je dit doet.
Dit heb je nodig:
- Een keukenzeef
- 2 Slangklemmen
- Stok/bezemsteel
- Schroevendraaier
Zo doe je dat:
- Plaats de keukenzeef aan de bovenkant van de stok.
- Zet met twee slangklemmen de keukenzeef vast aan de stok. Draai de schroeven van de klem vast met een schroevendraaier.
- Scheppen maar!
Waterdiertjes tellen
Met de Waterdiertjes zoekkaart kun je de diertjes gemakkelijk herkennen en tellen. Let op: Doe voorzichtig met de waterdiertjes en zet ze na afloop weer veilig terug in dezelfde sloot.
Download de zoekkaart Waterdiertjes
Hoe helder is het slootwater?
Ook de helderheid van het slootwater zegt iets over de waterkwaliteit. Het meten hiervan wordt al gedaan sinds mensen onderzoek doen. In 1865 bedacht Angelo Secchi de zogenaamde Secchi-schijf: hiermee kun je de helderheid van het water bepalen. Deze methode wordt nog steeds wereldwijd gebruikt als eenvoudige maat voor de ‘gezondheid’ van het water.
De Secchi-schijf
Om de helderheid van het water te meten, laat de Secchi-schijf in het water zakken totdat hij niet meer zichtbaar is. De waterdiepte waarop dit gebeurt, noteer je op de zoekkaart. Schrijf ook op bij welke waterdiepte de schijf nog wél zichtbaar is.
Hieronder zie je hoe jij je eigen Secchi-schijf maakt, zodat je kan beginnen met meten! (klik om te vergroten)
Doe mee met de Slootjesdagen 2021
De IVN Slootjesdagen vinden dit jaar voor de 7de keer plaats. Van 11 t/m 13 juni 2021 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen en hun (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven.
IVN Webwinkel
Speciaal voor de sloot hebben we een aantal leuke producten in onze webwinkel. Zoals dit ‘Kikkerdril tot kikkervisje’ pakket. Kikkerdril zien groeien naar kikkervisjes is een boeiende en uitdagende activiteit. Met dit pakket wordt het hele proces van vangen tot en met terugzetten nog leuker!
Wil je meer #groenomtedoen tips?
- Volg IVN Natuureducatie op Instagram, Facebook of Twitter om nieuwe #groenomtedoen tips te ontvangen.
- Heb je zelf goede Groen om te doen tips? Deel deze dan op social media met #groenomtedoen @ivnnatuureducatie.