Doe-tip: Modder maken

Doe-tip: Modder maken

Op 29 juni vieren we ModderDag! Vrij spelen met de elementen water en zand staat centraal en kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. En daarbij mag je vies worden! Maar hoe maak je nou lekkere modder? Hier vind je het recept voor de perfecte modder.

Dit heb je nodig:

  • Een bak of emmer 
  • Iets om mee te roeren zoals een kinderschep.
  • Water
  • Zand

Materiaal

Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken.
Je kunt ook speciekuipen, een oud ligbad of gewoon emmers gebruiken.

Water

Gebruik kraanwater, regenwater, vijverwater of water uit een pomp. Bedenk wat je ermee wilt doen, of de kwaliteit van het water voldoende is en hoe je het water op de gewenste plek krijgt.

Soorten zand

Om modder te kunnen maken kun je verschillende materialen gebruiken. Elk
materiaal ruikt en voelt anders, ziet er anders uit en geeft ook andere effecten.

  • Aarde – De vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. In tuinaarde zit veel bodemleven. Dat ontbreekt in tuinaarde van het tuincentrum.
  • Leem – Zit tussen zand en klei in en is meestal een gele kleur. Het is minder kneedbaar dan klei, maar je kunt er wel prachtig mee bouwen. Een leemlaag laat moeilijk water door. Leem wordt wel gebruikt als onderste laag in een vijver. Schoonmaken is wel een karwei.
  • Zand – Bevat geen voedingsstoffen en is vaak fijnkorrelig en licht van kleur. In Oost- en Zuid- Nederland zit, net als in de duinen, veel zand in de bodem.
  • Zandbakzand – Dit zand is wat grover, schoon en geschikt om mee te bouwen en in te graven.
  • Klei – In West- en Noord Nederland bestaat de ondergrond van de bodem uit klei. Modderige klei vergt wel extra schoonmaakwerk.

Aan de slag

Zodra je de materialen heb verzameld kun je aan de slag. Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen. Vies worden mag op ModderDag!

Vergeet na afloop niet je handen te wassen en je materialen schoon te maken.

Lees alles over veilige modder.

ModderDagHoe werkt ModderDag?

ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren. Je kan jouw activiteit aanmelden

Activiteit aanmelden 

Wil je ModderDag graag bezoeken? Bekijk dan alle deelnemende locaties van dit jaar.

Publieke locaties

IVN webwinkel

In de IVN Webwinkel hebben we leuke producten geselecteerd voor ModderDag. Met de kortingscode IVN-Modderdag-10% ontvang je 10% korting op je bestelling.

Bekijk onze producten

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

Deel deze pagina