Word ook vrijwilliger bij IVN

Bij IVN zijn ongeveer 6.000 vrijwilligers actief. De meesten zijn lid van één van de 161 IVN-afdelingen in Nederland.

Onze vrijwilligers maken mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Zij organiseren heel veel activiteiten in en over de (plaatselijke) natuur. Denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit, cursussen over planten en dieren, opleidingen tot IVN Natuurgids, natuurlessen voor het basisonderwijs, slootjesactiviteiten voor kinderen, paddenstoelenactiviteiten en nog veel meer.

De meeste vrijwilligers zijn actief bij een van de 161 IVN-afdelingen in Nederland. Er zijn daarnaast ook vrijwilligers voor landelijke campagnes actief, zoals Tiny Forest, Schone Rivieren, en Grijs, Groen en Gelukkig. Verder kent IVN landelijke jeugdwerkgroepen zoals WoesteLand en NatuurOntdekkers, en de landelijke werkgroepen Duurzaamheid, Websupport en het Cursushuis. Deze werkgroepen bestaan helemaal of grotendeels uit vrijwilligers.

Accepteer cookies

Lijkt het je leuk om vrijwilliger bij IVN te worden?

Hieronder lees je wat we je bieden, wat we van je vragen en wat je allemaal kunt doen.

Wat bieden we?

 • Je werkt samen met andere mensen met passie voor natuur en educatie.
 • Je bepaalt zelf voor welke activiteiten jij je inzet, afhankelijk van waar jouw passie en interesse naar uit gaat.
 • Je bouwt een groen netwerk op en leert al doende van elkaar.
 • Je kunt deelnemen aan landelijke en regionale inspiratie- en scholingsdagen.
 • Je kunt deelnemen aan activiteiten die je afdeling voor vrijwilligers organiseert.
 • Je bent verzekerd tijdens je vrijwilligerswerk via een aansprakelijkheidsverzekering, ongevallenverzekering, en/of bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Wat vragen we van je?

 • Jouw enthousiasme en betrokkenheid!
 • Enkele uren per week, maand of jaar, afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk dat je gaat doen.
 • Als je gaat werken met kinderen of andere kwetsbare groepen heb je een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig. Deze kun je gratis aanvragen via de afdeling of het project waar je aan de slag gaat.
 • We vinden het leuk als je ook lid wordt van IVN, maar het is geen vereiste. Als je niet lid bent en wel als geregistreerde deelnemer meedoet aan een IVN-activiteit (je staat op de deelnemerslijst), ben je overigens wel gewoon verzekerd.
   

Hoe word je vrijwilliger?


Vrijwilliger worden bij een afdeling in de buurt

Je kunt bijvoorbeeld excursies, kinderactiviteiten of lezingen organiseren, natuurouder worden of lid worden van een werkgroep. Veel afdelingen hebben ook (tijdelijke) lokale projecten rond bijvoorbeeld het vergroenen van schoolpleinen of Operatie Steenbreek.

In de klussenbank op Ons IVN en op de webpagina van jouw afdeling staan de beschikbare vacatures en/of werkgroepen waaraan je kunt deelnemen. Of neem zelf contact op, en informeer of er iets te doen is. De contactgegevens van de afdeling staan ook op de afdelings-website.

Zoek een afdeling


Vrijwilliger bij een landelijk project, campagne of werkgroep